Ознака: политики

Не, Османи, не сте никакви жртви, народот страда од вашите...

И да повториме. Доста веќе се игра на етничката карта дека Македонците не ги сакаат Албанците, бидејќи во мултиетнички општини тоа и не е...

Што се замрзнува, а што се одмрзнува: Трка на инфлацијата, цените...

Според кредитната агенција „Фич“, изминатиов период „затегнувањето на монетарната политика и намалувањето на дефицитот на тековната сметка придонесоа за враќање на едноцифрената инфлација“. Но,...

Политиките и договорите спроведувани во спротивност на волјата на граѓаните се...

Евентуалниот неуспех на уставните измени, всушност, го делегитимира и Договорот за пријателство и соработка со Бугарија Местото на Договорот за соработка и пријателство со Бугарија...

Црна Гора пред портите на Отворен Балкан?

Ќе значи ли заминувањето на Ѓукановиќ промена на државните политики? Заминувањето на најдолговечниот балкански владетел Мило Ѓукановиќ (Црна Гора) многумина аналитичари го сметаат како камен-меѓник,...

Новите времиња бараат нови стопански политики

Последната глобална економска криза ни ги акцентираше познатите нескриени слабости на македонското стопанство. Веројатно тоа го наметна и размислувањето за потребата од поголема државна...

Колку луѓе се потребни за успешно управување

Влијае ли бројот на членови во управувачките одбори на ефикасноста во спроведувањето на политиките кај правните лица Дали бројот на членови во управните одбори во...

Инфлацијата ги диктира економските политики

Со зголемувањето на цените во многу напредни економии, централните банки се остро критикувани дека заостануваат „зад кривата“ на инфлацијата. Меѓутоа, владините политики и геополитиката...

Економските политики во клинч

Тешко беше да се предвиди дека 2022-та на економски план ќе биде полоша од 2021-та. Економијата во 2021-та беше генерално добра, со раст околу...

Западен Балкан обвинет за неодговорност при спроведување на своите проевропски политики

Ставени во контекстот на рекапитулација на предизвиците на ЕУ, се добива впечаток дека земјите од Западен Балкан, во блогот на Борел, повторно се обвинети...

Од Живков до Радев, исти денационализаторски политики кон Македонците

„Ако кажам дека има македонско малцинство - веднаш ќе бидам сменет!“, изјавил Живков во 1980 година. Дури 41 година подоцна неговите деструктивни и денационализирачки...