Ознака: општини

Општините да си постават водомер и да си ја плаќаат потрошената...

ЈП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ СО ОДГОВОР ДО ЛОКАЛНИТЕ ВЛАСТИ ВО ВРСКА СО ПРАШАЊЕТО ЗА ЈАВНИТЕ ЧЕШМИ И ФОНТАНИ За поставување нови фонтани или чешмички надлежни...

Чуму заедница на албанските општини во Македонија?

Кому му е повторно потребно да црта нови внатрешни граници во Македонија, во форма на некаква замислена заедница на албански општини? Лекција што сите...

Трошоците и долговите на општините годинава зголемени во споредба со лани

Според анализата направена заедно со УНДП за функционирањето на општините во оваа криза, во сите општини во земјава вкупните трошоци за енергија во периодот...

Пенов: Поголема децентрализација за општините кога ќе има политичка волја

Процесот за поголема децентрализација на општините е зависен од политичката волја. Ова е резимето на одговорот на министерот за локална самоуправа Ристо Пенов на...

Бектеши: Арачиново ќе биде пример, ќе се постапува во сите општини...

Општина Арачиново ќе биде една од општините што ќе биде позитивен пример и за другите општини, дека навистина елементарните прашања како што е снабдувањето...

Борел: Приштина поскоро да формира заедница на српски општини

Европската Унија инсистира на тоа дека Приштина мора што поскоро да формира заедница на српски општини, во согласност со Бриселскиот договор од 2013 година,...

Бесими: Стартува реформата за унапредување на фискалната децентрализација, со законски измени...

Стартува реформата за унапредување на фискалната децентрализација. Законските измени и дополнувања, на кои работеше Министерството за финансии, денеска добија зелено светло од Собранието. Реформата се...

Какви општини имаме

Познато е дека во земјава постојат општини и населени места. Тие се регулирани со Законот за територијална организација на локалната самоуправа, кој е донесен...

Како до финансиски стабилни и самоодржливи општини

Финансирањето на општините долга низа години се провлекува како хроничен проблем за чие надминување има различни ставови во експертската јавност. Кои се моделите и...

Комуналните услуги мора да бидат платени

Според податоците на водоводното претпријатие, најмала наплата на сметките за вода има во три скопски општини - Шуто Оризари, Сарај и Студеничани. Во Шуто...