Ознака: новороденчиња

Бројот на новороденчиња на Балканот – во опаѓање

Една од повеќето слики за неповолната демографска слика на балканските земји Демографите во балканските земји се исклучително загрижени имајќи ги предвид последните статистички податоци, кои...

Годината во Битола ќе биде плодна и берикетна, првороденото бебе е...

Ако денот по утрото се познава, тогаш 2023 година ќе биде плодна и успешна. Таквите се прогнозите поради тоа што првото новороденче во Битола е женско. Точно...

Почнува исплатата на помош за новороденчиња во Аеродром

Неделава почнува исплатата на финансиската помош за новороденчиња во Општина Аеродром. Со оваа мерка, 53 семејства во Општина Аеродром ќе добијат по осум илјади денари...

Наталитетот ја менува етничката слика во државата

Помина уште една демографска година за Македонија, во која статистиката бележи пад на процентот на новороденчиња од македонска етничка припадност, а расте бројот на...

Во Јужна Кореја детето веќе има една година со денот на...

Јужна Кореја размислува за промена на стариот закон според кој новородените деца се третираат како едногодишни на денот на своето раѓање. Според извештајот на Си-ен-ен,...

ОЈО Скопје не собра докази за наводната трговија со здрави новороденчиња

По спроведување сеопфатно проучување на добиената документација и известувањата од надлежните органи во врска со наводна трговија со здрави новороденчиња, надлежен јавен обвинител од...

Прирастот на населението зголемен, намален бројот на бракови

Бројот на живородени деца во третиот квартал годинава во споредба со истиот период од претходната година, е зголемен за 0,7 проценти и изнесува 5.654...

Фатална офанзива на белата чума

Статистичките показатели за наталитетот на Македонците се Немилосрдни Според демографите, Македонија е на работ на она што значи наталитет, зашто позитивната бројка на наталитетот ја...

Се помалку првачиња во внатрешноста

Во поголемиот дел од земјава бројките во изминатите две децении бележат континуиран пад и од година на година има сѐ помалку новозапишани првачиња, што...

Намалена смртноста на новороденчињата

Од 26 на 17 проценти е намалена смртноста на новороденчињата во првите шест месеци од годинава во однос на истиот период минатата година. Македонија...