Ознака: „Нова Македонија“

Пораки до „Нова Македонија“ по повод Денот на независноста од претседателот...

Стево Пендаровски, претседател на Македонија - Пред точно 32 години, ги паметиме зборовите на првиот претседател Киро Глигоров: „Да ви ја честитам на сите слободна,...

Минатото, историјата и вистината врежани на страниците на „Нова Македонија“

Отворена изложба на укоричени изданија на најстариот дневен весник во земјава, во рамките на манифестацијата „Кавадаречко културно лето 2023“ Несекојдневна изложба беше отворена вчера на...

Дивеењето на малопродажните цени засега смирено?

„Нова Македонија“ во обиколка на зелените пазари, споредувајќи ги цените на основните градинарски производи Поголемата понуда од увоз и почетокот на продажбата на домашните градинарски...

Благодарница од Институтот за македонски јазик за „Нова Македонија“

Седумдесетгодишнината од основањето на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ заокружена со доделување благодарници за поддршка Со таквиот чин, институтот „Крсте Мисирков“ му оддаде исклучително...

Секој влијателен весник во светот ја негува карикатурата

Карикатурата е важна за една нација, за една култура, ги отсликува целата функционалност и дисфункционалноста на едно општество. Токму затоа карикатурата е составен дел...

Фотографии на Живко Јаневски направени за „Нова Македонија“ на изложба

Изложба на фотографии на доајенот на македонската фотографија Живко Јаневски, со наслов „Точки на интерес“, е закажана за 1 декември, во 19.30 часот, во...

Од врвот Кале уште подобро се гледа историјата на „Нова Македонија“

По врвиците на партизаните што ја носеле печатницата за првиот дневен весник во ослободена Македонија Силно светна уште еден роденденски 29 октомври и, традиционално, ПСК...

„Нова Македонија“ ќе го слави 78-от роденден со планинарски марш

Јазикот, идентитетот и историјата не се за продажба. Никогаш не ни биле, затоа не смееме да си дозволиме да ги изгубиме или заборавиме. Во...

Резултати од Конкурсот за краток расказ на „Нова Македониjа“

Ги избравме најдобрите приказни за 2022 година По разгледувањето и препрочитувањето на пристигнатите над 250 ракописи на годинашниот Конкурс за краток расказ на „Нова Македонија“,...

„Нова Македонија“ имала верни читатели и претплатници во Галичник уште од...

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕОБЈАВЕНО До седумдесеттите години на минатиот век, во Галичник функционирала ПТТ, галичани редовно добивале писма, пакети, парични дознаки, весници и покани за телефонски разговор...