Ознака: наводнување

МЗШВ: Повторно активен системот за наводнување Макарија, ќе следи обесштетување за...

Низ цевководот Макарија денеска е пуштена вода и системот за наводнување е повторно активен, информираат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Оттаму, ги...

За инвестиции во „капка по капка“ и бунари ќе бидат склучени...

Вкупно 322 договора вредни 75 милиони денари ќе бидат склучени по Јавниот повик за набавка на системи за наводнување „капка по капка“ и за...

Заев: Инвестицијата во јужната долина на реката Вардар обезбедува квалитетно наводнување

Во предвидениот рок е реализирана втората фаза на „Проектот за наводнување на јужната долина на реката Вардар“, што за земјоделците значи намалување на трошоците...

Заев: Нови 8.000 хектари земја ќе се наводнуваат од браната Конско

Нови 8.000 хектари земја ќе се наводнуваат од браната Конско, земјоделците добиваат навремено снабдување со вода и помали производствени трошоци, изјави претседателот на СДСМ,...

„Стрежево“ ја почна сезоната за наводнување во Пелагонија

Со зголемувањето на температурите во изминатата седмица и зголемувањето на потребите за вода од страна на земјоделците, јавното претпоријатие „Стрежево“ - Битола почна со...

Итно наводнување за да не останеме без храна

Високите температури особено ги погодија пролетните култури, како што се сончогледот, пченката и градинарските култури на отворено. Не се поштедени ниту овошките, а топлата...

Системите за наводнување се од времето на Тито

Повеќето од системите за наводнување се изградени уште во времето на поранешна Југославија, а од осамостојувањето нови системи воопшто не се градени што, пред сѐ, се...

„Стрежево“ подготвено за сезоната за наводнување

Јавното претпријатие „Стрежево“ од Битола е целосно подготвено за сезоната за наводнување. Во акумулацијата на „Стрежево” во моментот се акумулирани вкупно 105.000.000 кубни метри...

Нов современ систем за наводнување за земјоделците од Ранковце

Љупчо Николовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство со претставници од Делегацијата на Европската унија денеска ја посети општина Ранковце, една од локациите за...

Тешко оштетен системот за наводнување „Кичевско поле“

Полноводната Треска најмногу го оштети цевководот токму на местото каде што тој започнува и од каде што потоа подземно продолжува во поголемиот дел од...