Ознака: медиумите

Поуки за плурализмот во медиумите

Информацискиот бум и динамичните промени во комуницирањето во медиумите и низ бескрајот на социјалните мрежи интензивно влијаат на нашето секојдневие, при што се менуваат,...

Предизвиците на медиумите и новинарите во дигиталната ера

Како што се менува јавната сфера, државата, медиумите, интелектуалците и професионалците мора да се посветат на креирање нови политики и регулативи за да може...

Нека е честит и вечен Светскиот ден на слободата на печатот...

Денеска, 3 мај, е Светскиот ден на слободата на печатот и медиумите. И како што е вообичаено во вакви свечени пригоди, на самиот почеток...

„Запинг“ без политика – поука за медиумите

Денес, кога современиот микрочип на мал простор може да содржи милијарди вмрежени информации, теоретски достапни секому и во секој миг, ноторен факт е дека...

Специјална војна на теренот, специјална војна и во медиумите

И Русија и Украина се обидоа да дадат сопствено видување за воената акција и за случувањата на теренот. Практично, со ова почна и отворената...

Маченикот на нашето време и гласниот молк на медиумите

За храброста, значењето на делото и судбината на Џулиан Асанж сум пишувала повеќепати. Попусто! Исто како и некои многу повлијателни и поумни луѓе од...

Ерозија на слободата на медиумите на Балканот

Европската Унија станува пасивен набљудувач кога станува збор за следење на слободата на медиумите. Се чини дека на ЕУ ѝ недостигаат волја и алатки...

Смртни гревови на медиумите

Минатото е лага, сегашноста изобилие од неизвесност, за иднината се нуди форма на вистина, и сѐ во рамките на раѓањето на уште еден сладок...

За вирусите, медиумите и веродостојноста

„Правилните публикации што ја содржат човечката вистина секогаш ги надминуваат бариерите на времето.“ Ова е една од повпечатливите мисли што ги кажал американскиот писател...

Како гледаат партиите на медиумите

Политичките програми и партиските митинзи во предизборието промовираа предлози и заложби за унапредување и во сферата на медиумите и медиумскиот простор (и јавниот интерес...