Ознака: мајчин јазик

Наставата на мајчин јазик за учениците од помалите етнички заедници условена...

Застапеноста на јазиците на припадниците на малобројните заедници е ниска и во редовната, и во изборната настава. Покрај македонскиот и албанскиот, наставни јазици во...

Пасошката криза го убива македонскиот уставен патриотизам

Дали кризата со пасошите го сруши концептот на македонскиот уставен патриотизам уште пред воопшто и да го воспоставиме? Живееме на ридестиот Балкан, тој епитом...

Прославата посветена на македонскиот мајчин јазик

Одбележан патронатот на ООУ „Свети Климент Охридски“ во Охрид Со свечена програма во центарот за култура „Григор Прличев“, на 6 декември беше одбележан патронатот на...

Им ја пренесуваме љубовта кон мајчиниот јазик на младите поколенија

Онлајн летна школа за децата од дијаспората на м-р Аниса Трпчевска и на Ана Смилевска За големиот Крсте Петков Мисирков, кој ги постави основите на...

Негување на мајчиниот јазик преку пишување литературни творби

„Негувањето на мајчиниот јазик е наш долг и наше наследство“ беше темата на која пишуваа лични творби ученици од основните училишта на општината Кисела...

Десет работи што треба да се знаат за македонскиот јазик

Светот вчера го одбележа Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, настан што секоја година од 2000 г. па наваму се одбележува во земјите во светот...

Низ страниците на македонската литература за деца

Мајчиниот јазик Јазикот на кој што зборуваме на кој мислиме и пишуваме - како кон него да се однесуваме, да го сакаме и чуваме? На јазикот треба да си...

Наша трајна обврска е да го чуваме мајчиниот јазик

Со литературно читање на домашни поети и на ученици од две основни училишта, „Христо Узунов“ и „Санде Штерјоски“, во Центарот за култура во Кичево,...

Културата на светот се осознава преку мајчиниот јазик

Толеранцијата, соработката и разбирањето се гаранција за зачувување на т.н. мали јазици. Опасноста за нив не доаѓа од другите, исто така, мали јазици, туку...

Во скопското ООУ „Блаже Конески“ одбележен Денот на мајчиниот јазик

Иднината е во нашите деца и ученици, тие треба да го продолжат патот на нашите дедовци и прадедовци, да го негуваат и зачуваат македонскиот...