Ознака: македонски филм

Македонски филм на „Мостра“ по 30 години

Македонија по многу години се враќа на Венецискиот филмски фестивал, со филмот „Најсреќниот човек на светот“ на Теона Стругар Митевска. Ова е прво учество...

Успесите на македонскиот филм не се плод на стратегиjа

Интервjу: Роберт Насков „Филмаџиите не се имуни на појавите во државата. Владее страв дека со искажување на своето мислење ќе си ја загрозат можноста да...

Три децении независен македонски филм

Како дел од планираните активности по повод одбележувањето 30 години од осамостојувањето на Македонија, од денеска до 26 август ќе биде реализирана културната манифестација...

„Стела“ единствен македонски филм во Сараево

Филмот „Стела“, во кој главен лик е младата шарпланинка Стела, со уште осум филма, од кои некои се кратки, е во селекција на детската...

Во Скопје и во Битола се снима првиот македонски филм на...

Кастингот во оваа современа филмска приказна го сочинуваат турски актерски ѕвезди и познати и успешни македонски актери Деновиве на локации во Битола и во Скопје...

Големата ѕвезда на македонскиот филм за композиторот Љупчо Константинов

Добитник на признанието Големата ѕвезда на македонскиот филм за 2019 година е композиторот Љупчо Константинов. Константинов ова високо признание го доби за музиката во филмовите...

Македонскиот филм „Извидник“ на чекор до БАФТА и „оскар“

На престојното 23-то издание на фестивалот „Л.А. Шортс“, кој ќе се одржи од 17 до 25 јули во Лос Анџелес, Калифорнија, во официјалната конкуренција...

Недела на македонскиот филм во Софија

Недела на македонскиот филм ќе се одржи од 21 до 27 јануари во Софија. Во рамки на програмата, ќе бидат прикажани филмовите „Gypsy Magic“ на...