Ознака: компаниите

На компаниите им недостигаат 10.000 работници годишно

На Македонија сега ѝ недостигаат 10.000 работници годишно, а најзагрозени сектори со недостиг од работна сила се градежништвото, хотелиерството и туризмот. Во овој момент,...

Потребна е дигитализација за опстанок на компаниите

Пандемијата покажа дека малите компании ќе треба што поскоро да го дигитализираат работењето за да бидат попродуктивни и поконкурентни, велат од Стопанската комора на...

ССК: Високите цени за електронски отпад удар за компаниите

Од Сојузот на стопански комори сметаат дека Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема, чија имплементација почна...

„Експо 30“ ги спојува модата, музиката и компаниите

По повод одбележувањето 30 години независност на државата ќе се одржи „Експо 30“, настан во организација на „Боттега ивенти“ и поддржан од страна на...

Компаниите не знаат што со отпадот, чекаат закони

Асоцијацијата за посебни текови на отпад при Стопанската комора на Северна Македонија бара што побрзо донесување на законите за управување со отпад, со пакувања...

Расте задолженоста и на граѓаните и на компаниите

Граѓаните и компаниите продолжуваат да се задолжуваат кај комерцијалните банки, а кон растот на задолженоста, освен вообичаените потреби, придонесува и пандемијата на коронавирусот, објаснуваат...

Со државна гарантна шема полесно до финансии за компаниите

Државна гарантна шема, даночен календар, електронска фактура, намалување на парафискалните давачки се дел од барањата и темите на кои дискутираа министерот за финансии Фатмир...

Расте задолженоста кај компаниите

Пораст на кредитирањето на компаниите, но и благ пад на висината на каматните стапки може да се забележи во последните извештаи на Народната банка....

Олеснети условите за поддршка на компаниите погодени од кризата

Олеснување на дел од мерките наменети за поддршка на компаниите зафатени од здравствено-економската криза наметната од ширењето на ковид-19 најави министерката за финансии Нина...