Ознака: книги

Највредните ракописни книги се стари над седум века! (1)

Во НУБ „Св. Климент Охридски“ под специјален режим на чување се околу триста ракописни книги и фрагменти од 13 до 19 век. Станува збор...

Десет книги што треба да ги прочитате барем еднаш во...

Книгите не се секогаш само начин на забава и пополнување на слободното време помеѓу многубројните обврски. Многу од нив имаат важна улога во вашиот...

Македонците се совршено одделна народност

Атанас Шопов е истакнат бугарски интелектуалец, дипломат, преведувач и публицист. Во периодот помеѓу 1887-1891 година посетува многу места во Тракија и Македонија, од неговите...

Фондацијата „Д-р Михаил Левенски“ подари 500 книги за училиштата

Со овој дар изразуваме почит и кон наставниот кадар и вработените во училиштата, за нивните заложби за едукација и градење здрава младина којашто понатаму...

Нови книги за деца и млади од Винка, Јагода и Венко

Целта на овој проект е да ja искачи книжевноста за деца чекор погоре на скалата на уметнички, образовни и морални вредности. Токму затоа книгите...

Општина Центар обезбеди донација од книги за основците

Општина Центар за општинските основни училишта обезбеди донација од илјада книги на македонски и на англиски јазик. Оваа акција ја иницира во соработка со...

Што се случило со стотина илјади изводи од матичните книги

Неверојатно звучи информацијата дека, според извршената ревизија во 2019 година од Државниот завод за ревизија во Управата за водење на матичните книги, е констатиран...

Ретка колекција книги за Џејмс Бонд на продажба за 475 илјади...

Ретка колекција на првото издание на книги за тајниот агент Џејмс Бонд ќе се продава на аукција за 475 илјади фунти. Колекцијата ги содржи...

Работата од дома ја зголеми продажбата на книги

Компанијата „Букбарн интернешнл“ која ги снабдува со книги телевизиските и филмски сетови, соопшти дека забележала зголемување на продажбата за време на изолацијата поради коронавирусот,...

Најочекуваните нови книги за 2021 година

Во 2021-та се надеваме дека безброј планови, одења во кино, патувања и дружења ќе бидат надоместени. Ако 2020-та по нешто беше убава, тоа се...