Ознака: книги

Дури 330 обиди за забрана на книги за само два месеца

Од Арт Спигелман до Маргарет Атвуд, книгите исчезнуваат од полиците на американските училишта. Што се крие зад порастот на цензурата? Секогаш кога ќе помислиме дека...

Илустрациите на книгите за деца – поттик за читање и...

Прв илустратор на книги за деца кај нас е писателот Славко Јаневски, кој во декември 1944 година го подготвил првиот број на весникот за...

Книги на украински јазик за бегалците

Хрватска Хрватското министерство за култура откупило книги од украинските издавачи за потребите на над двесте народни библиотеки во Хрватска, кои ќе може да ги користат...

Книгите се алатка за одбрана на доброто

Етика за млади Има еден другар што никогаш не го изневерува оној што се потпира врз него. Си стои тивко на страна, молчи додека не...

Објавени две книги со нови македонски драми

Неодамна, во издание на „Перун артис“, од печат излегоа две книги со драми од двајца значајни македонски драматурзи: Еве Камчевска и Катерина Момева. Во...

Коњановски донираше книги со Брајово писмо за библиотеката во Битола

Градоначалникот на Битола, Тони Коњановски, донираше книги со Брајово писмо во НУУБ „Свети Климент Охридски“. Донацијата се реализира по повод Меѓународниот ден на Брајовата азбука...

Класиката ќе допре до секого со „Бушава азбука на музиката“

Нови книги „Бушава азбука на музиката“ е малку необична азбука. Со нејзините букви не може да се научи да се пишува, но затоа пак може...

„Човечката библиотека“ позајмува луѓе наместо книги за надминување на различностите

Рони Абергел, новинар и активист за човекови права со потекло од Данска, добил неверојатна идеја да основа несекојдневна библиотека во која наместо книги ќе...

Книгите се кријат, се купуваат бурки – Авганистан се подготвува за...

Кога пукотниците од војувањето допреле до ѕидовите на Абдул, пензиониран професор од Кандахар, тој одлучил дека е време да ги скрие книгите кои ги...

Автори што зажалиле што објавиле некои свои книги

За време на пишувањето и објавувањето на една книга, никој не знае како таа ќе помине кај читателите и дали ќе му донесе успех...