Ознака: извештај

Земја на чудата

За три недели ЕУ ќе го одржи состанокот на кој треба да се валоризираат некои од заклучоците наведени во извештаите за напредокот на земјите...

Загрозувачите на прогресот на тапет!?

Без оглед на мнозинскиот став на граѓаните во врска со уставните измени и нивната неприфатливост, министерот Османи настојува да ги апстрахира таквите мислења и...

ЕК: Македонија добро подготовена во делот на безбедноста на храната

Македонија има добро ниво на подготовка во делот на безбедноста на храната,  ветеринарната и фитосанитарната политика, оценува Европската комисија (ЕК) во Извештајот за напредокот...

ЕК: Напредок во однос на трансплантациите, заостанување во финансирањето за ретки...

Во Македонија недостига сеопфатен и проактивен пристап за скрининг за рак и тука финансирањето е недоволно. Со притисок од јавноста, се зголеми финансирањето за...

Ивановска: Извештајот на ЕК за состојбата со корупцијата е аларм со...

Власта треба да одговори за оценките во Извештајот на ЕК дека нема прогрес во борбата против корупцијата и исполнетоста на само 10 проценти од...

Извештај на ЕК: Ограничен напредок во областа на животна средина и...

Во областа на животна средина и климатски промени Северна Македонија има ограничен напредок, но минатогодишните препораки беа делумно исполнети, констатира Европската комисија (ЕК) во...

ЕК: Македонија умерено подотвена во делот на земјоделството и руралниот развој

Македонија останува умерено подготвена во областа на земјоделството и руралниот развој, нотира Европската комисија (ЕК) во најновиот Извештај за напредокот на земјава. Според ЕК, постигнат...

Македонија е неприкосновена во исполнувањето на обврските од асиметричните договори со...

Извештајот на Европската комисија (ЕК) предвидува и Грција и Бугарија да се придржуваат до билатералните договори потпишани со Македонија, но само нашата држава е...

Блупринт група: Забелешките нотирани во Извештајот за 2023 година ги потврдуваат...

Овој Извештај на ЕК, е еден од ретките каде е констатирано дека во делот на правосудството не е забележан прогрес, што од аспект на...

Има злоупотреба на европското знаменце, нема напредок во борбата против корупцијата...

Иако ЕК потенцира одредени области во кои е постигнат напредок, таа е многу искрена за оние области во кои не е постигнат напредок, особено...