Ознака: Земја

Русија бесплатно дели земја на Арктикот

Сите руски граѓани добија право бесплатно да користат хектар земјиште на Арктикот. Програмата „Арктички хектар“ стапи во сила на 1 август 2021 година, но...

Инфраструктурно поврзување и од воздух и на земја

Размислувањата за воведување нова авиолинија меѓу Македонија и Бугарија ги отвораат и дилемите за меѓусебната инфраструктурна поврзаност на земјите од регионот. Експертите се недвосмислени...

Што ќе донесе за Македонија ерата по Меркел

Германија шеснаесет години е прв и најголем економски партнер на Македонија. Во сферата на политиката, влијанието и зборот на Германија секогаш имале посебна специфична...

Како да се спречи Македонија да се претвори во земја на...

Огнен Вучков: Не само што млади луѓе заминуваат од државата, туку уште пострашно е што најчесто заминуваат подобрите ученици, поквалитетните мајстори, поцивилизираните луѓе... Динчо Гонев:...

Како да се спречи Македонија да се претвори во земја на...

Динамиката на иселување од земјава отсликува еден (тотално неприфатлив) тренд Македонија да стане земја на „жители од трета доба“, без никаква развојна перспектива, со трома...

Дел од огромната кинеска ракета ќе се урне некаде на Земјата

Дел од огромната ракета што го лансира првиот кинески модул за вселенската станица „Тијанх“ паѓа назад на Земјата, а не е познато на која...

Да ја чуваме планетата Земја!

Ученици од ОУ „Рампо Левката“ од Прилеп порачаа Со садење цвеќиња во училишниот двор, учениците од прво до трето одделение од ОУ „Рампо Левката“ од...

Финска повторно најсреќна земја, Македонија на 84-то место

Финска четврта година по ред е прогласена за најсреќна земја на светот во годишниот извештај подготвен под покровителство на Обединетите нации. Според Светскиот извештај за...

Лазаров: Македонија е ракометна земја

Јас и соработниците сме подготвени, имаме план за Данска и за иднината. Ниту една победа не треба да нѐ крене во облаци и ниту...

После седум милијарди години до Земјата допре космички сигнал од судар...

Замислете енергија од осум сонца испуштени во ист момент. Таков е гравитацискиот шок-бран, кој се прошири од сударот на две црни дупки. Сигналот од...