Ознака: енергетскиот

Да се престане со уништувањето на енергетскиот сектор!

Стратегиски инвеститор во енергетиката ѝ треба на Македонија само за реализација на проектот „Вардарска Долина“, сите други позначајни енергетски објекти Македонија мора сама да...

Транзиција кон зелена енергија поддржана од – базична енергија!

Правилен пристап, не само за Македонија туку и пошироко, е постепена енергетска транзиција - со сериозно обмислено поставување на редоследот и приоритетите во енергетскиот...

Не давајте поддршка на штетни предлог-закони што го нарушуваат енергетскиот суверенитет

Отворено писмо од Здружението на инженери и група граѓани до пратениците во македонското собрание Здружението на инженери на Република Македонија, поддржано и од група граѓани,...

Зошто белиот водород се нарекува и климатски свет грал?

Белиот водород - познат и како „природен“ водород (или уште „златен“ или „геолошки“) - се создава во природата и е присутен во Земјината кора....

Брисел се пофали дека предвреме ги наполни резервите со природен гас

Според повеќе изјави на високопозиционирани лица во администрацијата на Европската комисија (ЕК), енергетскиот пазар на Европската Унија е во многу поповолна позиција отколку што...

Македонска берза за електрична енергија: импликации за енергетскиот сектор

Македонската берза за електрична енергија, која треба да започне во мај, се очекува да има значителни импликации за енергетскиот сектор во земјата. Овој развој...

Бектеши: Нѐ очекува многу тешка зима, ќе прогласиме кризна состојба...

Нѐ очекува многу тешка и непредвидлива зима на енергетски план, која не зависи само од нашата држава или од земјите од регионот, туку зависи...

Прогласена кризна состојба во енергетскиот сектор

Владата на вчерашната седница прогласи кризна состојба во енергетскиот сектор, која ќе трае 30 дена, по барање на Комисија за следење на состојбите со...