Ознака: ек

Борел: Нема оправдување за осакатувањето на женските гениталии, ЕУ ќе ја...

Осакатувањето на женските гениталии претставува кршење на човековите права и форма на насилство врз девојчињата и жените, за кое нема оправдување, се наведува во...

ЕК: Македонија добро подготовена во делот на безбедноста на храната

Македонија има добро ниво на подготовка во делот на безбедноста на храната,  ветеринарната и фитосанитарната политика, оценува Европската комисија (ЕК) во Извештајот за напредокот...

ЕК: Напредок во однос на трансплантациите, заостанување во финансирањето за ретки...

Во Македонија недостига сеопфатен и проактивен пристап за скрининг за рак и тука финансирањето е недоволно. Со притисок од јавноста, се зголеми финансирањето за...

Ивановска: Извештајот на ЕК за состојбата со корупцијата е аларм со...

Власта треба да одговори за оценките во Извештајот на ЕК дека нема прогрес во борбата против корупцијата и исполнетоста на само 10 проценти од...

Извештај на ЕК: Ограничен напредок во областа на животна средина и...

Во областа на животна средина и климатски промени Северна Македонија има ограничен напредок, но минатогодишните препораки беа делумно исполнети, констатира Европската комисија (ЕК) во...

ЕК: Македонија умерено подотвена во делот на земјоделството и руралниот развој

Македонија останува умерено подготвена во областа на земјоделството и руралниот развој, нотира Европската комисија (ЕК) во најновиот Извештај за напредокот на земјава. Според ЕК, постигнат...

Дебаклот во евроинтеграциите тешко се правда со неспроведувањето на уставните измени

Последниот извештај на ЕК само ја покажа апсурдноста на инсистирањето за уставни измени без да се работи на средување на работите дома. Извештајот на...

Има злоупотреба на европското знаменце, нема напредок во борбата против корупцијата...

Иако ЕК потенцира одредени области во кои е постигнат напредок, таа е многу искрена за оние области во кои не е постигнат напредок, особено...

Руте: ЕК да си „го затегне ременот“, наместо да бара уште...

Европската комисија треба да го затегне ременот, наместо да бара од земјите на ЕУ дополнителни средства, изјави холандскиот премиер Марк Руте коментирајќи го предлогот...

Измените на Законот за државјанство во Србија претставуваат ризик за безбедноста...

Европската комисија (ЕК) е загрижена од најавените измени во Законот за државјанство на Србија, кои би можеле да ги олеснат процедурите со кои странските...