Ознака: Егејска Македонија

Книга за бегалците во историската голгота на Егејска Македонија

Објавена „Само птиците се враќаат назад“ на Христијан Аџиоски „Само птиците се враќаат назад“ е новата книга на авторот Христијан Аџиоски, кој претходно го објави...

Грчката побуна против бугарската експанзија кон Егејска Македонија беше платена со...

Грците во Атина на денешен ден во 1943 година му се спротивставија на нацистичкиот окупатор, кревајќи се на протест против плановите за проширување на...

Време е да се стави крај на митот што го негира...

Излагање за Виктор Бивел на конференцијата на Меѓународната асоцијација на истражувачи на геноцид Негирањето на македонскиот идентитет и потешкотиите со кои се соочуваат Македонците од...

Меморандум за соработка меѓу Здружението „Т’га за југ“ и општина Битола

Градоначалничката на општина Битола, Наташа Петровска и претседателката на Здружението на децата бегалци и нивните потомци од Егејскиот дел на Македонија „Т’га за југ”...

Грчката црква не сака литургии на македонски јазик

Откога партијата Виножито од вселенскиот патријарх побара да се исправат неправдите кон македонските православни христијани на кои им е оневозможено да слушаат богослужба на...

Седумдесет години од прогонот на Македонците од Егејска Македонија

Со положување цвеќе пред Споменикот на децата бегалци во паркот Жена борец во Скопје и изложба на фотографии во Домот на АРМ, денеска почна...

Македонскиот јазик загубен меѓу ендонимите и егзонимите

Топонимите според УНЕСКО се сметаат за културно наследство. Но дали според договорот од Нивици ќе треба да се претпочитаат грчките варијанти на досега вообичаената...