Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25396)

Предмети во кујната што најчесто забораваме да ги исчистиме

Домување Секој предмет или уред во кујната има некаков контролен панел или рачка. Ги допираме пред да ги измиеме рацете или по приготвувањето сурова храна,...

Најдобрите историски фотографии за 2021 година

Неодамна беа избрани победниците на конкурсот за најдобар историски фотограф, кој се одржува на крајот на секоја година. Овој меѓународен фотоконкурс ги слави професионалните...

Куќата на Кевин од „Сам дома“ отворена за посетители

Омилената филмска куќа на сите генерации, онаа што се користеше за снимање на оригиналниот филм „Сам дома“, годинава за време на новогодишните и божиќните...

Цирих и Париз повеќе не се најскапите градови за живеење

Тел Авив (Израел) е рангиран како најскапиот град за живеење во светот благодарение на брзиот пораст на инфлацијата, што ги зголеми цените на цела...

Брејча, „Партибрејкерс“, „Мизар“, „Санаториум“ за крај на „Таксират“

Финалето на 23-от фестивал „Таксират“, најголемиот зимски урбан музички фестивал во Југоисточна Европа, ќе се одржи вечерва во Скопје. Со вкупно 14 настапи на...

Дали спасот е во домашното производство?

Растот на цените на храната ја натера Владата да ги замрзне цените на основните прехранбени производи. Ваквата одлука, според упатените, може да предизвика недостиг...

Македонија на дланка

 „Македонија на дланка“ е биде проект за поддршка на развојот на локално ниво, со јавна евалуација и валоризација на идеи и нивна реализација,...

Григор Прличев за Свети Климент

Глаголење на христијанин од Македонија (1) Молитвата е разговор на човековиот ум со Бога. Спомни, Господи Исусе Христе, Боже наш, за милоста и Твоите добрини,...

Свети Климент – македонски апостол на просветата и духовноста

Токму дејноста на светите Климент и Наум Охридски и историската улога на Охридската книжевна школа се втемелени во континуитетот на македонскиот културно-историски идентитет и...

Европа десет години слепа пред меѓународната правда

ПРЕСУДАТА НА ХАГ ПРОТИВ ГРЦИЈА ОСТАНА САМО МРТВО СЛОВО НА ХАРТИЈА Поминаа десет години откако Меѓународниот суд на правдата во Хаг ја донесе пресудата врз...