Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25275)

Зошто е добро да јадеме кајсии

Здрава храна Богати со антиоксиданти: кајсиите во својот состав имаат голем број соединенија што имаат антиоксидативна улога во телото. Бета-каротин, лутеин, зеаксантин, како и витамините...

Гладот зема повеќе животи од ковид-19

Во изминатата година, повеќе луѓе умреле од глад отколку од ковид-19, според организацијата „Оксфам“, која го спроведе истражувањето. Секоја минута, 11 луѓе умираат од глад...

Франција плати 4,5 милиони евра за дело на Маркиз де...

Француското министерство за култура во декември 2017 година ја запре продажбата на ракопис на Маркиз де Сад на аукција и го прогласи делото за...

Девет животни се клонирани по Доли

Откако е родена овцата Доли во 1996 година, успешно се клонираат уште неколку животински видови Пред 23 години, успешно беше клониран првиот цицач од возрасна...

Насау – пиратска република

Пиратската република била заснована врз т.н. пиратски закон или пиратски кодекс. Според споменатиот кодекс, управувањето имало демократски дух бидејќи водачите биле избирани со гласање...

Панорама / По Софија, можна блокада од Париз!

Приштина - Поранешниот главен судија на ЕУЛЕКС, Малком Симонс, изјави пред косовското собрание дека една од мисиите на ЕУЛЕКС била „елиминација на големи риби“...

Бугарија и Унгарија поминуваат низ ситото на ЕК

Европскиот парламент минатата недела ја повика Комисијата да не го одобрува планот за закрепнување на Унгарија сè додека не се воспостави ефикасен систем за...

Нема опасност од нарушување на ликвидноста на банкарскиот сектор

Кризата предизвикана од пандемијата на ковид-19 е прва рецесија во која првичниот одговор на Народната банка е олабавување, а не заострување на монетарната политика Нема...

Талибанците ги зазедоа клучните гранични премини во Авганистан

Талибанците го презедоа главниот граничен премин меѓу Авганистан и Иран, според официјални авганистански претставници. Преминот Ислам-Кала е еден од најголемите трговски влезови во Иран,...

Закон од „безбедносно значење“ што треба да спречи демографска катастрофа во...

Дури 21 отсто од израелските граѓани всушност се Арапи, а Законот за државјанство не им дозволува на нивните брачни партнери да станат израелски државјани,...