Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25046)

Животни

Зошто вашето куче често лае Кога друго животно или лице ќе дојдат на нивна територија, кучињата имаат потреба да заштитат, а тоа го прават со...

Роботи наместо луѓе

Професии што наскоро ќе станат непотребни Проучувајќи ги вештачката интелигенција и пазарот на трудот, експертите дошле до заклучок дека за околу десет години, роботите ќе...

Александар Јакимовски стана шесто „ново име“

Шесто „ново име“ во Македонија е Александар Јакимовски од Охрид, кој успешно ја помина играта и освои парична поддршка во вредност до 2.500 евра...

Инфлуенсерите прикажуваат лажна реaлност

Наместо во приватен авион, се фотографираат во студио Гледајќи ги инстаграм-профилите на најпознатите светски инфлуенсери, веднаш се забележува дека станува збор за поединци со длабок...

Сателитите го подобруваат животот

Фокусот оваа година е на едукативни онлајн содржини и активности што секој вљубеник во вселената ќе може да ги направи од својот дом, парк...

Роман за она што го немаме, а мислиме дека го имаме

Нов роман на Блаже Миневски во „Матица македонска“ Во време во кое мислиме дека целиот свет е наш, а всушност ништо не е наше, луѓето...

„Заглавени заедно“ на Тања Балаќ селектиран на три фестивали

Филмот „Заглавени заедно“ на уметницата Тања Балаќ е селектиран на португалскиот филмски фестивал „Анархи филм фестивал“, кој ги обединува најдобрите филмови создадени од таленти...

Панорама / Бурна есен

Загреб - Хрватска во саботата вечерта ја зафати силно невреме, проследено со силен дожд, грмежи и град. Најпогоден од невремето беше Загреб, некои улици...

Воведување привремена и трајна работа од дома

ХРВАТСКА Хрватска ќе донесе нови законски одредби за регулирање на работата на далечина, кои треба да овозможат стекнување флексибилни договори меѓу работниците и работодавците. Меѓу...

Демократијата е повеќе од повеќепартиски избори

Земјите од Западен Балкан што се во групата на „изборни демократии“, сѐ уште се далеку од либералните демократии. Најдобро рангирана, според степенот на демократија,...