Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25000)

Зелјестиот зеленчук штити од карцином

Британските научници откриле како некои видови зеленчук, особено оние од семејството на зелката, го намалуваат ризикот од развој на рак на дебелото црево и...

Индиска масажа на темето за сјајна и бујна коса

Понекогаш е тешко косата да се одржува здрава и бујна, а има многу препарати за волумен, кои, за жал, не се ефикасни, ниту пак...

Јазикот на птиците

Покрај тоа што поседуваат интелегенција, со експеримент е докажано дека птиците комуницираат на свој сопствен јазик. Така, на пример, кога се приближува предатор птиците...

Кратка историја на македонскиот 19 век

Во издание на „Македоника литера“ од Скопје од печат излезе најновата книга на новинарот и публицист Свето Стаменов „За македонскиот 19 век (радиоинтервјуа со...

„Пријди поблиску“ – тема на Прашкото биенале на современата уметност

Прашкото биенале на современата уметност „Метр оф арт“, чие прво издание е посветено на темите на блискоста и емпатијата, ги опфаќа делата на повеќе...

Наградата „Живко Чинго“ за расказот „Гладоморје“

Расказот „Гладоморје“ под шифрата „Квечеруваме“ е добитник на наградата „Живко Чинго“ за 2020 година што Општина Охрид ја доделува по повод одбележувањето на традиционалната...

Турист ѝ ги скрши прстите на статуа од 19 век

Светот е сцена Италијанската полиција го идентификува 50-годишниот Австриец, кој ѝ скрши три прста на статуа од 19 век, позирајќи за фотографија. Статуата на Паолина...

Бисер балкански – Екипата на Палмер

- Toj e препознатлив по мешањето и обидите за арбитрирање, според сопствено наоѓање, во внатрешните работи на земјите во кои се појавува, главно носејќи...

Иницијатива за статус на малцинство во Австрија

Босна и Херцеговина Државјаните на Австрија со потекло од Босна и Херцеговина водат постапка за признавање на босанско национално малцинство, за да ги зачуваат своите...

Балканските банди прераснаа во глобални играчи

Актуелните криминални елити од Балканот своите организации ги формирале врз темелите поставени од криминалците што потекнувале од поранешна Југославија и кои во 1990-тите години...