Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24400)

Вечниот мраз нуди увид во економијата на Римското Царство

Корите од мраз на Гренланд долго време се користат за следење на климатските промени, кои се бележат во изотопите на кислородот од замрзнатата вода....

Комеморација во чест на академик Милан Ѓурчинов

Утре со почеток во 11 часот во просториите на Друштвото на писатели на Македонија ќе се одржи комеморација за неодамна починатиот книжевен научник, критичар...

Феридун Исиман 20-ти пат учествува на кичевската колонија

Ако за некој уметник може да се каже дека е вистински инвентар на една колонија, тоа најмногу важи за професорот од Северен Кипар, Феридун...

Скапоценоста на парчето накит е во неговата приказна

Марта Пејоска и Биби Клекачкоска, дизајанерки Марта Пејоска Изложба на современ накит, инспириран од дијатомеи, ендемски вид микроскопски синтетизирачки алги во Охридско Езеро, на дизајнерките Марта...

Пробив на туѓите пропаганди

Преродбенските пројави на македонството (4) Писмо од Теодосија Гологанов до папата во кое пишува: „Нашата желба произлегува од историското право на македонскиот православен народ да...

Академскиот интегритет ќе биде заштитен со закон

ЦРНА ГОРА Владата на Црна Гора го прифати текстот на Законот за академски интегритет, кој ќе ја регулира проблематиката со плагијатите при пишување и одбрана...

Хотелиерите се жалат на недостиг од кадар, а не сакаат да...

Работодавците во Хрватска остро се спротивставија на предлогот на министерот за туризам за зголемување на платите во хотелиерството и угостителството за 30 проценти ХРВАТСКА Предлогот на...

МФ: Седумдесет и два капитални проекта за подобри услови за живот...

Градинка, јавни објекти, водоводна мрежа, локални патишта се некои од капиталните инвестиции што се реализирани изминатата година, преку Проектот за подобрување на општински услуги...

Кредитите на домаќинствата зголемени за скоро 10 отсто за една година

За таквите кредитни остварувања на банките причината е нивната воздржаност од поинтензивно кредитирање на стопанството поради неизвесноста за идните општествено-економски случувања во земјата, што...

Маратонец аматер исплива осум километри во Мавровско Езеро

Педесет и тригодишниот Бошко Илиев, лекар-специјалист по спортска медицина од Кавадарци, за 3,45 часа преплива нешто повеќе од 8 километри во Мавровско Езеро Несекојдневен спортски...