Ознака: дилеми

Прашањето со мигрантите ја гази Европа

Неуспехот да се најде заедничка мејнстрим-политика, маневрирањето помеѓу полибералните и порестриктивните мигрантски политики, недостигот од стратегија за интеграција, надоврзувањето и на други кризи (пандемија,...

Попишани, отпишани, новозапишани, допишани…

Редица чудни феномени и дилеми отворија резултатите од пописот во Македонија. Она што е особено симптоматично е административното објаснување за „административно попишаните“, што не...

Малите општини и големите дилеми

ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЈА ПОТВРДУВААТ ПОТРЕБАТА ЗА ПРЕИСПИТУВАЊЕ НА ИЗДРЖАНОСТА НА СЕГАШНАТА ТЕРИТОРИЈАЛНА ПОДЕЛБА Со по околу една илјада гласа, па дури и со помалку, како...

На крупни потези им прилегаат крупни дилеми

Дали може за неколку месеци да се изработат и испечатат квалитетни учебници, дали наставниците ќе може квалитетно да се обучат, дали ќе има доволно...

Чиј е свежиот отпечаток во бункерите на ОНА и на ОВК?

Дали можеби „откривањето“ на бункерите со оружје е фингирано и сторено со умисла од страна на милитантите на ОВК и на ОНА, како порака...

Корона-кризата, мерки и дилеми

Познато е дека секое намалување на БДП значително влијае на зголемувањето на сиромаштијата. Во услови на демографско стареење на населението е потребно да се...

НАТО или ЕУ-армија прашање е сега

Дали европските воени сили и трупите на НАТО се меѓусебнo паралелни и постои ли конкуренција во поглед на дејствувањето на европскиот и на американскиот...

Разликата помеѓу националноста и државјанството не може да се игнорира

Националноста на лицето не може да се менува ниту да се поништи додека државјанството може и да се менува и да се поништи Националноста и...

Апсурдот се претвора во национална трагедија

Не можам да се помирам со тоа што се однесуваме како да сме украле нешто, па сега треба да го вратиме, мислам на името....