Ознака: граѓански

За најдемократски одговори на стратегиските прашања, неопходни се непосредните граѓански гласања,...

Ретрореферендумски потсетувања: Историски настани од поновата историја и последиците што потоа следуваа Пред 18 години, на 22.7.2004 г., беше донесен новиот Закон за територијална поделба...

Граѓански тужби како можност за отштета од загадувачите

Предлогот на Европската Унија ќе им олесни на барателите да ги добијат случаите, што веројатно ќе ја загрижи индустријата. Со новите прописи се менува...

Како до пониски сметки за струја

Во период кога цената на струјата и енергентите е зголемена, нашиот весник се консултира со енергетски експерти како да се намали потрошувачката и граѓаните...

Граѓанскиот активизам со пресинг против институционалниот анархизам

Јавниот интерес на граѓаните во нагорна линија во 2021 година Граѓанските активисти се јавуваат како реакција на неефикасноста на надлежните институции, кои реагираат бавно или...

Електронскиот систем за јавни набавки генерира негативни ефекти

Најдобрите понуди на тендерите и натаму се избираат главно според понудената цена, со што останува високиот ризик дека се купени стоки, услуги и работи...

Партискиот наспроти граѓанскиот активизам – кој нуди пореален просперитет

Во пресрет на предвремените парламентарни избори, закажани за напролет идната година, во домашната експертска јавност се отвораат неколку концепти и размислувања кој всушност би...

Нацијата, мултикултурноста, граѓанскиот концепт и двоетничката реалност

Што понатаму и која состојба ја покажува сегашниот „карактерен идентитет на државата“? Менува ли нешто промената на Уставот и уставните амандмани направени по Преспанскиот...

Партиска блокада за граѓанските референдуми

Досега во Хрватска пропаднаа повеќе иницијативи за референдумско изјаснување на граѓаните, додека успешни беа само оние што ги организираше актуелната власт Министерот за управа во...