Ознака: Босфор

Европски континентален Босфор!?

Во националната култура на нереално самоперципирање во споредување на нашите постигнувања со најголемите светски постигнувања? Или, пак, во поедноставно објаснување во источноевропската политичка култура?...

„Лејди Зехма“ ја запре пловидбата во Босфор

Товарен брод со повеќе од 3.000 тони пченка од Украина вчера се насука во Истанбул, поради што беше запрена пловидбата во Босфор. Сообраќајот сега...

Турција блокира воени бродови од Босфор и Дарданели

Турските власти денеска соопштија дека блокираат преминување на воени бродови од клучните теснеци Босфор и Дарданели, согласно конвенцијата што обезбедува контрола врз преминувањето на...

Дефект на танкер во Босфорот го блокира поморскиот сообраќај

Крајбрежната стража во Турција соопшти дека Босфорскиот Теснец, една од најфреквентните поморски рути во светот, е блокирана поради проблеми на еден танкер. Крајбрежната стража извести...

Турција да го затвори Босфор за премин на руски бродови, бара...

Командантот на украинските поморски сили адмирал Игор Воронченко изјави дека Турција, која е членка на НАТО, треба да затвори теснецот Босфор за руски бродови,...

Иванов: На Балканот му е неопходна политичка, безбедносна и економска поврзаност

Претседателот Ѓорге Иванов од Самитот „Босфор“ во Истанбул порача дека е неопходна политичка, безбедносна, економска, транспортна и дигитална поврзаност меѓу државите за да може...

Истанбул не дозволи жртвување на животни во близина на Босфорот

Градските власти во Истанбул годинава не дозволија за Курбан бајрам да се колат животни во близина на морето. Со тоа, за првпат по подолго...