Ознака: Александар Македонски

Кратер – најдобриот генерал на Александар Македонски

Кратер учествувал во сите големи битки, на Граник, кај Ипсос (каде што заповедал со целото лево крило на фалангата, а негови потчинети биле Мелеагар...

Гоце Делчев и Александар Македонски му припаѓаат на целото човештво

И Александар Македонски за народите во Азија и во Африка бил божество. И двајцата великани со своите дела се надживеале себеси и оставиле траен...

Салвадор ќе го подига првиот „биткоин-град“ инспириран од Александар Македонски

Ел Салвадор планира да го изгради првиот светски „биткоин-град“ инспириран од градовите основани од славниот војсководец Александар Македонски, како што најави претседателот на централноамериканската...

Павел Хаџи Киријаков – зачетник на поставката за потеклото на Македонците...

„Александридата“ е роман за македонскиот крал Александар Велики, напишан од Псевдо-Калистен кој го раскажува животот на владетелот. Романот е општопознат и ужива големи симпатии...

Љубеле да се нарекуваат Македонци, што всушност и биле

Во светската историска науката прашањето за етничката припадност на Античките Македонци е едно од најсложените прашања и за нивното потеклото се искажани голем број...

Филип Македонски не е Хелен, ниту е близок со Хелените

Неколку историски извори посочуваат дека Античките Македонци не биле Хелени. Меѓу нив се хеленскиот државник Демостен и хеленскиот биограф Плутарх. Демостен во својот трет говор...

A со Тито, што правиме со Тито?

Формално се реши прашањето чиј е Александар Македонски (Велики), не се знае чиј ќе биде Гоце Делчев сосе Даме Груев и Сандански. Ја нема...

Македонскиот случај единствен во светот

Весникот „Нова Македонија“ во неколку продолженија ќе го објави политичкиот фељтон, под заеднички наслов „Идентитет, меморија, заборав“, од професорот Илија Ацевски. Во текстовите професорот...

Македонецот се препознава и во ликот на Александар Македонски

Весникот „Нова Македонија“ во неколку продолженија ќе го објави политичкиот фељтон, под заеднички наслов „Идентитет, меморија, заборав“, од професорот Илија Ацевски. Во текстовите професорот...

Фекална канализација на Александар Македонски

Советот на градот Скопје на седница разгледувашe и расправаше за поголем број предлог-одлуки. На дневен ред вчера беа предлог-одлуките за воспоставување меѓуопштинска соработка помеѓу...