Фото: Принтскрин

Вулканот Безимијани на рускиот полуостров Камчатка исфрли облак пепел висок околу 10 километри.

Руските геолози објавија и фотографии од лава и испарувања кои излегуваат од вулканот.

Безимијани, со висина од 3 километри, е еден од најактивните вулкани во светот.

Највисокото ниво на опасност, црвено, е прогласено за авијацијата.

Според руското Министерство за цивилна одбрана, нема опасност за населените области или туристичките групи. Вулканот се наоѓа на околу 350 километри од Петропавловск-Камчатски, главниот град на полуостровот.

Полуостровот е на околу 6.600 километри источно од Москва и е една од областите со најголема концентрација на геотермална активност во светот, со околу 30 активни вулкани.

Поради своите вулкани, гејзери и термални извори, Камчатка е атрактивна дестинација за многу љубители на природата.

Полуостровот Камчатка долг 1.200 километри и широк до 450 километри има околу 160 вулкани, но само неколку од нив се сè уште активни. Вулканскиот регион е светско природно наследство на УНЕСКО.