Фото: Кремљ

Рускиот претседател Владимир Путин присуствуваше на симулација на „нуклеарно копче“, но одби да го притисне додека беше во обиколка на огромна изложба на руските достигнувања.

Путин слушаше презентација за дизајнот на советската нуклеарна бомба и му беше покажан модел на контролна табла за лансирање нуклеарен тест, по што преку прозорец ги гледаше сликите од експлозијата.

Од почетокот на војната во Украина, Путин често го потсетува Западот на големината и можностите на рускиот нуклеарен арсенал и предупреди дека секој што ќе се обиде да изврши нуклеарен напад против Русија „ќе биде избришан од лицето на Земјата“.

Путин распореди тактички нуклеарни ракети во Белорусија и го промени ставот на Русија за двата главни договори за оружје, истовремено инсистирајќи на тоа дека Москва „не мавта“ со нуклеарно оружје ниту ја менува својата доктрина за негова употреба.

Се очекува Путин овој месец да потврди дека ќе се кандидира за уште еден шестгодишен претседателски мандат во март.

Путин (71) ја предводеше Русија како претседател или премиер од 1999 година, кога Борис Елцин се повлече и го постави за вршител на должноста претседател на последниот ден од вториот милениум.