Фото: Принтскрин

Ненадејното укинување на строгите ограничувања за коронавирус во Кина може да резултира со експлозија на новозаразени случаи и повеќе од милион смртни случаи во 2023 година, според новите предвидувања на американскиот Институт за мерење и евалуација на здравјето (IHME).

– Според предвидувањата на институтот, бројот на случаи во Кина ќе го достигне врвот околу 1 април, кога бројот на починати би можел да достигне 322.000. Околу една третина од кинеското население ќе биде заразено дотогаш – изјави директорот на IHME, Кристофер Мареј.

Кинеската Национална здравствена администрација не пријавила официјални смртни случаи откако се укинаа ограничувањата за болеста. Последните официјални смртни случаи беа пријавени на 3 декември. Вкупниот број на починати во пандемијата е 5.235.

Кина ги укина некои од најстрогите ограничувања во светот во декември по јавните протести и сега се соочува со нагло зголемување на инфекциите, поради стравувањата дека коронавирусот би можел да ја зафати нејзината популација од 1,4 милијарди следниот месец за време на лунарниот новогодишен празник.

– Кинеската политика на нулта-ковид можеби беше ефикасна во сузбивањето на претходните варијанти на коронавирусот, но високата преносливост на видот омикрон го направи тоа невозможно – рече Мареј.

Други експерти очекуваат дека околу 60 отсто од кинеското население на крајот ќе биде заразено, што најтешко ќе ги погоди ранливите популации, како што се постарите и оние со претходно постоечки услови.

Јанџонг Хуанг, виш соработник за глобално здравје во Советот за надворешни односи, рече дека во Кина има 164 милиони луѓе со дијабетес, што е фактор на ризик за лоши резултати од корона. Има и 8 милиони луѓе на возраст од 80 и повеќе години кои никогаш не биле вакцинирани.

Кинеската Национална здравствена комисија соопшти дека ги засилува вакцините и складира вентилатори и есенцијални лекови.