Фото: Влада

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг ја повика Русија да се согласи да бидат извршени проверки во нуклеарната централа Запорожје која се наоѓа во Украина и е под руска контрола.

– Итно е неопходно да се дозволи да се изврши инспекција на Меѓународната агенција за атомска енергија и да се гарантира повлекување на сите руски сили – рече Столтенберг на прес-конференција во Брисел.

Според него, фактот што руските воени сили ја зазеле нуклеарната централа Запорожје „тоа претставува сериозна закана за безбедноста и безбедноста на тој објект“.

– Тоа го зголемува ризикот од можна нуклеарна несреќа или инцидент и го загрозува населението на Украина, соседните земји и меѓународната заедница – додаде тој.