Европската комисија денеска усвои ажурирана препорака за професионални болести, во која им препорачува на земјите-членки да се препознае ковид-19 како професионална болест во одредени сектори.

Препораката бара од земјите-членки да го препознаат ковид-19 како професионална болест кога се заразени работниците кои работат на превенција на болести, кога вработените во здравствената и социјалната заштита, во домашна нега или, за време на пандемија, и во други сектори каде што има епидемија и каде е докажан ризик од инфекција.

– Комисијата, исто така, ја нагласува важноста за поддршка на работниците заразени со ковид-19 и семејствата кои изгубиле членови поради изложеност на болеста на работното место. Целта на препораката е подобра заштита на работниците, а на земјите-членки е да следете ја оваа препорака и дефинирајте ги деталите во националното право – соопштуваат од Европската комисија, пренесе Танјуг.