Србија

Белградските медиуми деновиве со големо внимание го следат развојот на настаните по информациите што некои од нив ги споделија дека властите во Србија добиваат сигнали дека официјален Вашингтон не гледа позитивно на изборот на новиот директор на БИА, Александар Вулин. Според сознанијата на телевизијата Н1, официјален Белград досега неколкупати добил слични дипломатски пораки, а последната била од американскиот амбасадор Кристофер Хил, на средбата со министерот за надворешни работи Ивица Дачиќ, во понеделникот, на 9 јануари. Телевизијата, повикувајќи се на сигурни дипломатски извори, наведува дека амбасадорот Хил му рекол на Дачиќ оти соработката со БИА ќе биде „длабоко замрзната“ во наредниот период и дека по разговорите во Вашингтон било заклучено оти „кадровските решенија“ во Безбедносно-информативната агенција (БИА) претставуваат голем проблем за САД.
Александар Вулин беше именуван за шеф на БИА во почетокот на декември. Тој претходно беше одговорен за Министерството за внатрешни работи, но го замени местото со поранешниот шеф на БИА, Братислав Гашиќ, како дел од реконструкцијата на кабинетот.
Истиот извор тврди дека САД го сметаат Вулин за проруски, а како доказ за таквото тврдење ги посочува повеќекратните состаноци на Вулин со Николај Патрушев, секретар на Советот за национална безбедност на Русија, додека тој беше задолжен за полицијата.
По состанокот на Хил со Дачиќ минатата недела, српскиот претседател Александар Вучиќ даде криптична забелешка за Белград дека ползи со шпиони, нарекувајќи ја српската престолнина „нова Казабланка“, во врска со познатиот холивудски филм од Втората светска војна. Во интервју за локалната телевизија ТВ Пинк, Вучиќ рече дека градот немал толкава разузнавачка активност од Втората светска војна и дека странските разузнавачки агенти „очигледно подготвуваат различни работи“, без да ги именува нивните земји на потекло или цели.