Рускиот комесар за човекови права, Татјана Москалкова, се надева дека новоизбраниот украински претседател Владимир Зеленски ќе преземе чекори за да го ослободи главниот уредник на РИА Новости, Кирил Вишински, и да го прекине неговиот кривичен прогон во земјата, пренесува ТАСС.

-Искрено се надевам дека новоизбраниот новоизбраниот претседател Владимир Зеленски ќе обрати внимание на оваа бесрамна неправда и ќе преземе чекори за ставање крај на кривичното гонење на овој невин човек и за негово ослободување- изјави Москалкова.

Според Москалкова, дијалогот што ги прави човековите права приоритет го отвора патот за политички и економски разговори, придонесувајќи за изнаоѓање меѓусебно разбирање меѓу земјите и нациите.

Народниот правобранител ги повика новинарите и заедницата за човекови права рамнодушните луѓе од цел свет да го свртат вниманието на општеството кон обвинението на Вишински, истакнувајќи дека на 15 мај ќе биде одбележана првата годишнина од неговото апсење.

-Спротивно на нормите на меѓународното право и здравиот разум, Вишински е подложен на кривично гонење за својата професионална дејност и за правото слободно да размислува и да зборува, благо речено, за дисидентство- истакна таа.

Москалкова истакна дека во неколку наврати побарала од украинските власти да го сменат предпарничното ограничување на новинарот, да го разгледаат случајот без пристрасност и да ги отфрлат обвиненијата за измама. Претставникот за слобода на медиумите на ОБСЕ, Харлем Дезир, рече дека ќе ги поддржи чекорите на Москва за ослободување на Вишински.

На 15 мај 2018 година, украинската служба за безбедност (СБУ) изврши голема операција против членови на редакцијата на РИА Новости Украина, обвинувајќи ги за предавство. Главниот уредник Кирил Вишински беше притворен.

Обвиненијата против Вишински се пред се засновани на голем број статии посветени на настаните од 2014 година во Крим. Ако биде прогласен за виновен, новинарот може да се соочи со 15 години затвор, но тој се изјасни за невин.

Вишински, кој е Украинец, добил руско државјанство во 2015 година. Тој му се обрати на украинскиот претседател Петро Порошенко од судницата, откажувајќи се од украинското државјанство и велејќи дека се смета само за руски државјанин. Тој, исто така, му се обрати на рускиот претседател Владимир Путин, барајќи правна помош во неговото ослободување.