Мисијата на НАСА што ќе се одржи за неколку месеци од сега ќе го сруши вселенското летало „Двоен астероид за пренасочување“ (ДАРТ) во бинарен систем на астероид. Вселенската агенција во суштина сака да ја проучи ефективноста на техниката наречена кинетичко влијание во пренасочување на опасните астероиди далеку од Земјата.
Ова е прв обид да се пренасочи астероид за да се научи како да се заштити Земјата, иако овој конкретен астероид не претставува никаква закана по планетата, објави „Би-би-си“. Вселенското летало ДАРТ (тест за пренасочување два астероида) беше лансирано заедно со ракетата „Фалкон 9“ од воено-воздушната база „Ванденберг“ во Калифорнија. По лансирањето, ДАРТ ќе ја избегне гравитацијата на Земјата, следејќи ја нејзината орбита околу Сонцето. Потоа ќе го пресретне астероидот што се наоѓа на 11 милиони километри од Земјата во септември 2022 година.