Медицински совет

Само затоа што е здрав и достапен, не значи дека може да се консумира во огромни количества. Што се случува ако земате премногу витамин Ц? Аскорбинската киселина (витамин Ц) е вкусна, слатка, понекогаш кисела, а исто така и многу здрава. Тоа, според некои, овозможува да се зема во неограничени количества. Но тоа не е вистина. Ако се зема во прекумерни количества, секој витамин има опасни несакани ефекти. Како ќе влијае на вашето тело земањето премногу витамин Ц?
Витаминот Ц е растворлив во вода. Тоа му помага на имунолошкиот систем и може да поттикне апсорпција на хранливи материи, производство на колаген и заздравување на раните. Сепак, иако е толку корисен, важно е да се следи препорачаната дневна доза. И покрај фактот дека речиси 50 отсто од населението има недостиг од витамин Ц, тоа не значи дека треба да земате премногу. Препорачаната дневна доза за возрасни од 19 години и постари е 90 милиграми дневно за мажи и 75 милиграми за жени. За трудници или доилки, препорачаното количество се зголемува на 85 милиграми и 120 милиграми дневно. Интересно е што на пушачите им се потребни дополнителни 35 милиграми витамин Ц секој ден, бидејќи пушењето го намалува нивото на оваа супстанција во телото. Препорачаната максимална доза на витаминот е 2.000 милиграми дневно.
Витаминот Ц е одговорен за апсорпцијата на железото од храната, така што луѓето со зголемени резерви на железо во телото (хемохроматоза) треба да го намалат внесувањето аскорбинска киселина. Предозирање со витамин Ц кај луѓе со хемохроматоза може да предизвика оштетување на ткивото во телото опасно по живот. Витаминот Ц, исто така, може негативно да влијае на лековите што се користат за лекување рак и срцеви заболувања, па затоа е потребно одобрение од вашиот лекар пред да го земете. Дополнително, земањето додатоци на витамин Ц е поврзано со формирање камења во бубрезите и исто така е важно да се консултирате со лекар. Нормално, телото апсорбира помалку од 50 отсто од витаминот Ц што го внесувате преку храна, така што веројатноста за предозирање на ваков начин е мала.