Медицински совет

Според британскиот невролог Тара Сварт, постои еден начин на спиење што влијае на здравјето на мозокот подобро од другите. Според неа, главните работи за добар сон вклучуваат легнување и редовно будење, магнезиум и малку ароматерапија. Сварт, исто така, ја нагласува важноста на едноставниот трик за спиење за здравјето на мозокот – спиење на страна.
Таа забележува дека спиењето на страна е поефикасно за чистење на мозокот од токсините во текот на ноќта. Покрај тоа, истражувањата покажаа дека спиењето на десната страна најдобро го поттикнува овој процес на чистење.
Студијата од 2020 година објавена во списанието „Брејн сајенсес“, на пример, забележува дека десната странична положба е најефикасна за мозокот, бидејќи се карактеризира со поголемо чистење на мозочниот отпад, во споредба со лежењето на грб или стомак. Студијата заклучува дека усвојувањето на оваа позиција може да го поддржи здравјето на мозокот како што стареете и да послужи како превентивна мерка против невродегенеративни болести како Алцхајмеровата болест.
– Интересно е тоа што спиењето на страна е веќе најпопуларна поза за луѓето и повеќето животни, дури и во дивината, па се чини дека го приспособивме за најдобро да го исчистиме мозокот од метаболички отпадни материи што се акумулирале додека сме биле будни – вели авторот на студијата, данскиот невролог д-р Мајкен Недергард.