Фото: Пиксабеј
Автор: Д-р Лидија Петровска   
Сонцето емитува различни видови на ултравиолетово (УВ) зрачење, од кои две се особено значајни: УВА и УВБ зраците. Овие зраци имаат различни карактеристики и ефекти врз кожата, што значително придонесува за процесот на фотостареење.
УВА зраците, продираат длабоко во дермот, достигнувајќи до длабоките слоеви. За разлика од УВБ зраците, УВА зраците се помалку интензивни, но се присутни во текот на денот и можат да поминат преку облаците и стаклото. Оваа способност да навлезат длабоко во кожата ги прави УВА зраците главен придонесувач за предвременото стареење. Тие го стимулираат производството на реактивни кислородни видови (ROS) во кожата, што доведува до оксидативен стрес и оштетување на колагенските и еластинските влакна. Со текот на времето, оваа штета се манифестира во вид на брчки, опуштена кожа и губење на еластичноста.
ROS ги остваруваат своите штетни ефекти врз кожата преку повеќе механизми. Прво, ROS директно ги оштетува клеточните макромолекули, вклучувајќи ги липидите, протеините и нуклеинските киселини, преку реакции на оксидација. Липидната пероксидација, иницирана од ROS, доведува до формирање на липидни хидропероксиди и реактивни алдехиди, што придонесува за дестабилизација и дисфункција на мембраната. Оксидацијата на протеините резултира со структурни модификации и функционално оштетување на критичните протеини вклучени во процесите на клеточно сигнализирање и поправка. Дополнително, оштетувањето на ДНК предизвикано од ROS, вклучително и модификации на базите и раскинување на ланците, го компромитира геномскиот интегритет и може да придонесе за мутагенеза и канцерогенеза.
УВБ зраците, од друга страна, се зраци со кратка бранова должина, кои првенствено влијаат на најповршниот слој на кожата, епидермисот. УВБ зраците се поинтензивни од УВА зраците и се примарна причина за изгореници од сонце. Тие исто така можат да придонесат за развој на карцином на кожата, вклучувајќи меланом. УВБ зраците ја оштетуваат ДНК во клетките на кожата, што доведува до мутации кои можат да предизвикаат неконтролиран раст на клетките, карактеристика на карциномите.
И УВА и УВБ зраците играат клучна улога во процесот на фотостареење, што се однесува на предвремено стареење на кожата поради хроничното изложување на сонце. Фотостареењето се карактеризира со брчки, фини линии, старечки дамки и нерамномерен тон на кожата. Го забрзува процесот на стареење, правејќи ја кожата да изгледа постара отколку што е.
Заштитата на кожата од УВА и УВБ зраците е од суштинско значење за одржување на нејзиното здравје и младешки изглед. Ова може да се постигне преку редовна употреба на креми за сончање со широк спектар, кои овозможуваат заштита од двата типа на УВ зрачење. Дополнително, носењето заштитна облека, како што се капи и долги ракави, барање сенка за време на шпицот на сончевите часови и избегнување солариуми, може да помогне да се минимизира оштетувањето од сонцето и да се намали ризикот од фотостареење.
Како заклучок, УВА и УВБ зраците се значајни придонесувачи во процесот на фотостареење. Разбирањето на нивните карактеристики и ефекти врз кожата е од суштинско значење за спроведување на ефективни мерки за заштита од сонце и одржување на здравјето и младоста на кожата на долг рок.
Со оглед на централната улога на ROS во фотостареењето, стратегиите насочени кон ублажување на оксидативниот стрес се појавија како ветувачки терапевтски патишта. Покрај тоа, развојот на формулации за нега на кожа базирани на антиоксиданси претставува растечка област на интерес во козметичката индустрија, со акцент на инкорпорирање на антиоксиданси во кремите за сончање и локални креми за подобрување на фотозаштитата и спречување на фотостареењето.