Мразокршачот Ксиелонг пристигнува во пристаништето Кингдао

Jубилејната четириесетта кинеска експедиција на Антарктикот заврши во средата, со враќањето на поларниот мразокршач „Ксуелонг“ во Кингдао, провинцијата Шандонг. На пристаништето во Кингдао беше одржана церемонија за добредојде со високи почести

ЗАВРШЕНА 40-ТА КИНЕСКА ЕКСПЕДИЦИЈА НА AНТАРКТИКОТ

Петмесечната поларна експедиција тргна од Шангај на почетокот на ноември и пристигна на Антарктикот истиот месец. Во мисијата беа користени мразокршачите „Ксуелонг“ и „Ксуелонг 2“, како и товарен брод, при што беа минати повеќе од 150.000 километри. Бродовите од експедицијата превезуваа повеќе од 460 истражувачи од над 80 кинески институции.
За време на мисијата, кинеските инженери ја изградија станицата „Чинлинг“ – петта научна станица на нацијата на Антарктикот – на Инекспресбл Ајленд во заливот Тера Нова.
Станицата од 5.244 квадратни метри наликува на соѕвездието Јужен Крст, уникатен дизајн во чест на Џенг Хе, легендарен адмирал, морнар и дипломат во династијата Минг (1368-1644).
Според Институтот за истражување на поларна Кина, кој беше задолжен за неговата изградба, станицата може да прими 80 луѓе во лето и 30 во зима. Инженерите користеа лесни материјали со висока јачина за изградба на станицата, што ја прави отпорна на температури до минус 60 степени и на корозивната средина на островот.
Кина претходно изгради четири истражувачки станици на Антарктикот – „Чангченг“, „Жонгшан“, „Таишан“ и „Кунлун“.

Станицата „Чинлинг“ е третата кинеска истражувачка база на Антарктикот што ќе биде оперативна во текот на годината, заедно со Чангченг и Жонгшан, кои беа изградени кон крајот на 1980-тите.
Покрај учеството во градежниот проект, истражувачите од 40-та експедиција спроведоа истраги за мноштво научни прашања, вклучувајќи и за влијанието на климатските промени врз екосистемот на Антарктикот. Тие спроведоа сеопфатни истражувања и мониторинг во Астронаутско Море, Амундсенско Море, морето Рос, заливот Прајџ и соседните води во близината на Антарктичкиот Полуостров. Тие, исто така, ги истражуваа екологијата, крајбрежните води, почвата, геологијата, атмосферата, снегот и мразот по должината на нивните правци, добивајќи голем број резултати.
Според Ксие Џијан, заменик-шеф на 40-та експедиција, кинескиот тим се вклучи во неколку проекти за меѓународна соработка за најсовремени истражувања на Антарктикот за време на мисијата. Говорејќи пред новинарите во средата во Кингдао, тој рече дека кинеските истражувачи дупчат ледени слоеви и меѓуслојни карпи за да добијат примероци од леденото јадро и камениот камен, со што го завршија нивното истражување за интеракциите мраз – океан – корпи и субглацијална геологија, како и пополнување на празнините во некои клучни податоци.