Дури и пред избувнувањето на конфликтот во Украина и последователната енергетска криза во Европа, германската Федерална канцеларија за статистика процени дека 2,6 милиони луѓе во земјата не можеле соодветно да ги загреат своите домови во 2021 година поради финансиски причини. Луѓето што живеат сами и оние во домаќинствата со еден родител се погодени почесто од просекот.
Сепак, гледајќи низ Европската Унија (ЕУ), Германија не беше ни блиску до најтешко погодената земја. Во просек, околу седум отсто од населението на ЕУ се премногу сиромашни за соодветно да ги загреат своите домови. Овој проблем е особено изразен во Бугарија, каде што речиси четвртина од населението се бори со овој проблем. На другиот крај од спектарот е Финска, каде што само 1,3 отсто од граѓаните немаат доволно греење поради недостиг од пари. Иако таму беа погодени значително помалку луѓе во 2021 година отколку во претходната година (девет отсто), повторно се очекува зголемување во 2022 година, со оглед на енергетската криза што произлегува од украинскиот конфликт.