2. Кинезите од дијаспората ќе се охрабруваат да инвестираат и да започнат бизнис во татковината, промовирајќи го развојот на кариерата на Кинезите во странство - Фото: ЕПА

Кинеската дијаспора се охрабрува да игра поголема улога во поттикнувањето на модернизацијата на државата

Кинеските иселеници, кои присуствуваа на 11-от национален конгрес на повратниците во Пекинг, рекоа дека ќе играат поголема улога во поврзувањето на Кина со светот и унапредувањето на новата модернизација на земјата. На конгресот присуствуваа речиси 1.200 претставници на вратените кинески иселеници и нивните роднини од целата земја, како и речиси 600 Кинези од дијаспората, кои живеат во повеќе од сто странски земји. Лидерите на кинеската држава присуствуваа на отворањето на конгресот, кој се одржува на секои пет години, поздравувајќи ги и охрабрувајќи ги конгресот и иницијативите. Исто така беше избрано новото раководство на Кинеската федерација на вратени кинески доселеници.

Во име на Централниот комитет на КПК, Ли Си, член на Постојаниот комитет на Политичкото биро на Централниот комитет на КПК и секретар на Централната комисија за дисциплинска инспекција на КПК, на церемонијата на отворањето ја истакна активната улога на Кинезите во странство. Тој ги повика Кинезите што живеат во странство, вклучувајќи ги и оние што се вратиле во татковината, да играат поголема улога во создавањето нов модел на развој, промовирањето висококвалитетен развој, создавањето силно чувство за заедница за кинеската нација, промовирањето национално обединување и заеднички преземајќи ја мисијата на национално подмладување. Коментирајќи ја иницијативата „Појас и пат“ предложена од Кина, тој рече дека Кинезите во странство не се само учесници туку и се мостови и врски меѓу Кина и нивните земји домаќини и тие треба да ги искористат своите уникатни сили за да внесат повеќе иновации и виталност во проектот. Покрај тоа, Кина обезбеди повластени политики и погодни услови за Кинезите од дијаспората да инвестираат и да започнат бизнис во татковината, промовирајќи го развојот на кариерата на Кинезите во странство.

Искуства на кинеските повратници

Џоу Јанџун, претседател на Кинеската младинска федерација на Европа, рече дека бидејќи земјата се соочува со големи предизвици и можности како на домашен така и на меѓународен план, Кинезите од дијаспората треба да дејствуваат како мост што ја поврзува Кина со светот, ширејќи ја кинеската култура, раскажувајќи приказни за неа и пренесувајќи го нејзиниот глас.

Чијан Џонгјан, заменик-претседател на Шангајската федерација на кинески повратници, кој е член на тимот што го дизајнираше и го произведе првиот кинески голем авион, се вратил во татковината пред 13 години за да придонесе во економскиот развој на татковината. Тој рече дека ќе вложува постојани напори со соработниците за да постигне поголеми откритија во клучните технолошки истражувања и развој, со што ќе придонесе за технолошка самодоверба и подобрување на нацијата на високо ниво.

Ли Јанг, кој исто така е повратник во татковината, е ангажиран во индустријата за производство на чипови во провинцијата Гуангдонг. Тој ја искажа својата одушевеност што раководството на партијата ги повикало на конгресот Кинезите од дијаспората да играат улога во модернизацијата на Кина.