Фото: ЕПА

Кинескиот заменик-министер за трговија Ванг Шоувен ја истакна важноста членките на Г20 да го заштитат мултилатералниот трговски систем и да ги осудат едностраните
протекционистички акции, како што е злоупотребата на националната безбедност и контролата на извозот, пренесува ЦГТН

Во време кога економската глобализација се соочува со блокади, Кина повика на инклузивен раст и заштита на стабилноста на синџирот на снабдување. За време на состанокот на министрите за трговија и инвестиции на Г20 кон крајот на август, кинескиот заменик-министер за трговија Ванг Шоувен ја истакна важноста членките на Г20 да го заштитат мултилатералниот трговски систем и да ги осудат едностраните протекционистички акции, како што се злоупотребата на националната безбедност и контролата на извозот. Ванг, исто така, се залагаше за отворен регионализам и поддршка на стабилни глобални индустриски синџири на снабдување. Тој понатаму повика на зајакнување на дигиталната соработка, промовирање на признавањето на стандардите за електронски документи, како и зајакнување на отвореноста и инклузивноста на регионалните договори за слободна трговија.
По дискусиите, министрите за трговија и инвестиции на Г20 колективно ветија дека ќе го поддржуваат мултилатералниот трговски систем, истовремено засилувајќи ја флексибилноста на синџирот на снабдување и олеснувајќи ја интеграцијата на микро, малите и средните претпријатија во меѓународната трговија.
Кина, како клучен центар за глобалните синџири на производство и снабдување, цврсто се спротивставува на идејата за раздвојување. Во обид да се поттикне поуредна и поефикасна интеграција помеѓу индустриите низ земјите, првиот меѓународен саем за синџири на снабдување во Кина треба да се одржи на крајот на ноември.