Посетителите уживаат во лизгањето во Харбин, во североисточната кинеска провинција Хеилонгџијанг

Магијата на снежниот главен град на североисточната кинеска провинција Хеилонгџијанг

Оваа зима, десетици илјади патници беа маѓепсани од големите ледени структури во Светот на мразот и снегот во Харбин. Како што паѓа ноќта, паркот се трансформира во магичен пејзаж, осветлен со блескава низа светла, кои ги оживуваат неговите ледени структури.
Сместен во „ледениот град“ Харбин, снежниот главен град на североисточната кинеска провинција Хеилонгџијанг, паркот ги спојува мразот, снегот, звукот и светлата во волшебен приказ. Одбележувајќи ја својата 25-та година последователно прославување, годинашното издание е признаено од Гинисовата книга на рекорди како најголем тематски парк од мраз и снег во светот.

Од каде доаѓа мразот?

На годинашниот фестивал беа искористени вкупно 250.000 кубни метри мраз и снег. Кристалните палати и сложени скулптури се направени од ледени блокови собрани од блиската замрзната река Сонгхуа.
Поради својот стабилен проток на вода и квалитетот на чистата вода, реката Сонгхуа формира мраз со еднаква густина и кристално чист изглед, што ја прави совршена за изградба на ледени пејзажи. Секој декември, кога мразот на реката Сонгхуа ќе достигне дебелина од приближно 0,3 до 0,4 метри, започнува едномесечниот процес на собирање мраз. Секој ден од реката се собираат околу 10.000 кубни метри мраз.
Тимот за собирање мраз започнува со означување на ледената линија, истегнувајќи линија низ слојот мраз за да ги измери растојанијата. Тие потоа користат моторизирана ледена пила за да направат првични засеци, пресекувајќи го обемниот слој мраз на помали квадрати и правејќи ја површината на мразот да изгледа како шаховска табла. Во согласност со барањата за изградба на Светот на мразот и снегот во Харбин, секој леден блок е приближно 1,6 метар во должина, 0,8 метри во ширина и тежи околу 700 килограми.
Потоа, користејќи големи четки, работниците се порамнуваат по линијата на мраз и ритмички ги забиваат своите ледени чекани надолу, за да го одвојат огромниот леден блок од остатокот од замрзнатата река. Овој процес резултира со формирање ледени редови, од кои секој може да даде над сто кристално чисти тули.
Следно, тимот ги дели ледените редови и ги поместува одвоените ледени тули напред. Додека овие ледени тули пловат по реката, тие се креваат на подвижна лента. Виљушкарите потоа ги транспортираат до блискиот Свет на мразот и снегот, каде што се трансформираат во прекрасни скулптури од мраз.

Сезонски повик од родниот град

Повеќето собирачи на мраз се земјоделци што живеат во близината. Ји Фенглонг (42) се занимава со собирање мраз повеќе од две децении. Тој потсетува дека до пред шест години, процесот бил целосно рачен. Во големиот студ од околу минус 30 степени Целзиусови, работниците макотрпно влечеле тон мраз до брегот, со јажиња врзани околу половината. Со текот на времето, тие ги развија своите алатки и машини, зголемувајќи ја ефикасноста и намалувајќи ја зависноста од физичката работа.
Во последниве години, зголемената популарност на ледените и снежните пејзажи и поврзаните активности доведоа до пораст на побарувачката за собирање мраз, трансформирајќи го во сезонско занимање во регионот. Собирач на мраз сподели дека во текот на едномесечната сезона на собирање мраз можат да се заработат околу 10.000 јуани (околу 1.408 долари) кога условите се поволни.
Како што ледениот и снежниот туризам добиваат популарност во повеќе градови, сѐ повеќе се бараат професионални собирачи на мраз од областа на реката Сонгхуа, кои често патуваат на различни локации за работа за собирање мраз. Меѓутоа, кога е време да се изгради Светот на мразот и снегот секоја година, тие постојано се враќаат на своите корени за да придонесат во изградбата на Светот на мразот и снегот, гордеејќи се со изградбата на зимска земја на чудата во нивниот роден град.