Фото: Пиксабеј

Домување

Одржувањето на храната свежа е исклучително важно од неколку причини. Прво, свежата храна е побезбедна за јадење бидејќи го намалува ризикот од болести и труење со храна. Второ, свежата храна има тенденција да има повеќе хранливи материи и подобар вкус и текстура од постарата храна. Одржувањето на храната свежа, исто така, го намалува отпадот од храна, бидејќи помалку храна станува непогодна за консумирање.
Затоа, важно е правилно да се чува храната за да се осигури дека таа ќе остане свежа што е можно подолго. Многу луѓе веруваат дека складирањето на храната во фрижидер ќе ги зачува нејзината свежина и издржливост. Тие често се придржуваат до воспоставените навики, како што се ставање овошје и зеленчук во фиоки, додека на вратата ги ставаат млечните производи.
Сепак, начинот на кој ја организирате храната во фрижидер може да биде пресуден. На малкумина им е позната важноста од правилното редење на храната за да се зачува нејзиниот квалитет.
Различна храна бара различни температури на складирање, па затоа е важно да се организира на правилен начин. Препорачливо е месото и месните производи да се чуваат во замрзнувач, а доколку немате, да се стават на највисоката полица од фрижидерот, во задниот дел, каде што е најладно. Идеално е да се чуваат овошјето и зеленчукот во посебна фиока на дното на фрижидерот. Иако е пожелно доматот да се чува на собна температура, во кошница со овошје, бидејќи брзо се расипува. Повеќето луѓе го чуваат млекото во вратата од фрижидерот, но се препорачува да го ставите на полиците за пониска температура, што ја продолжува свежината. Температурата во вратата од фрижидерот не е доволно ниска, што може да биде лошо за свежината на млечните производи. Кога станува збор за јајцата се препорачува да се чуваат во нивните оригинални картони заради безбедност, свежина и рок на траење. Правилно складираните јајца можат да останат свежи и до еден месец.