Здрава храна

Оревите се одлична ужина за нашето здравје, а пред сѐ имаат одлично дејство на мозокот и меморијата. Имено, оревите имаат многу нутритивни придобивки и се наоѓаат на листата на 30 најздрави намирници што треба да ги јадете секој ден.
Имунитет: Порција од 25 грама ореви е преполна со протеини, влакна и магнезиум. Оревите се исто така добар извор на витамин Б6.
Здрави масти: Оревите се единствени меѓу јаткастите плодови што содржат речиси целосно здрави полинезаситени масти. Всушност, оревите се единствените јаткасти плодови со високо количество АЛА.
Антиоксиданти: Меѓу јаткастите плодови, оревите имаат најголемо количество полифеноли. Тоа се растителни антиоксиданти што играат корисна улога во здравјето на срцето, когнитивното здравје, воспалението и одредени видови рак.
Когнитивно здравје: Оревите нудат важни хранливи материи што го поддржуваат здравјето на мозокот, а една студија покажа дека јадењето ореви може да помогне да се подобрат перформансите на тестовите за когнитивна функција за меморија, концентрација и брзина на обработка кај возрасните.
Управување со тежината: Одредени намирници се корисни за да се чувствувате сито и задоволно, а истражувањата покажуваат дека оревите можеби се едни од нив. Зголемувањето на дневното консумирање ореви за само 12 грама е поврзано со контрола на апетитот.