Фото: Игор Бансколиев

Инвентивна акција во Прилеп за поттикнување на локалната економија

Прилепската чаршија се подготвува за еден од најголемите настани што ќе се реализира првпат, „Прилеп аутлет викенд“, планиран за 17 и 18 февруари. Во шопинг-настанот ќе се вклучат над 200 продавници од прилепската чаршија: бутици за облека и обувки, детски бутици, парфимерии, кафетерии, продавници за бела техника… Целта со оваа оригинална акција е да се поттикне економијата во градот.
– Идејата е Прилеп да претставува голем шопинг-центар, шопинг-мол на отворено, каде што купувачите од сите градови на Македонија ќе уживаат во шопинг-попустите до 70 отсто, кои ќе ги понудат трговците, со интересни забавни содржини што ќе се случуваат во старата прилепска чаршија, кај Саатот, на плоштадот „Методија Андонов–Ченто“ и на плоштадот „Итар Пејо“, а за најсреќните купувачи ќе следуваат и вредни награди – велат од Општина Прилеп.
Со цел купувачите да знаат каде да пазарат, продавниците што ќе бидат дел од настанот ќе бидат обележани со посебен ознака, велат организаторите.
– Нашиот амблем е „мајмунче“. Знаменцето со „мајмунче на шопинг“ и постер ќе ги краси нашите продавници и тоа ќе биде препознатлив знак. А за муштериите ќе има попусти на секој агол – велат прилепските трговци.
Настанот „Прилеп аутлет викенд“ е поддржан од локалната самоуправа на Општина Прилеп. Во интерес на посетителите и купувачите, градот ќе обезбедува паркинг-простор за сите што ќе пристигнат во Прилеп со своите автомобили, по цена на дневен билет за паркинг од 50 денари.
Градот и прилепската чаршија предвидуваат и други изненадувања за сите посетители и купувачи што на 17 и 18 февруари ќе го посетат „Прилеп аутлет викенд“, а со акцијата планираат да ја заживеат некогаш надалеку познатата прилепска чаршија. Ка.М.