Здрава храна

Сосовите што се служат со храната, според нутриционистката Сигне Сванфелд, може да имаат корисен ефект врз физичкото и менталното здравје. Според неа, кечапот, мајонезот и сенфот не се нужно лоши избори. Важно е да се придржуваме до количеството и да ги нема секојдневно на нашето мени. Исто така, според нејзиното мислење, најдобро е да се изберат сосови, односно домашен кечап, мајонез или сенф, кои лесно се прават и се многу поздрави од индустриските производи.
Утврдено е дека зачинетиот кечап потенцијално ја зголемува плодноста кај мажите. Антиоксидантот ликопен, кој им дава боја на доматите, може да го зголеми бројот на сперматозоиди за 70 проценти. Студија од 2002 година на 47.000 мажи покажа дека ако јадете кечап два или повеќе пати неделно, може да го намалите ризикот од рак на простата за околу 20 проценти. Сенфот, пак, се смета за еден од најстарите познати прилози, особено во сосовите, а датира од периодот на древниот Египет. Содржи селен и магнезиум, кои имаат антиинфламаторни својства. Некои студии покажаа дека некои состојки во сенфот штитат од бактерии и габи, како што е ешерихија коли. Негативна страна на сенфот е тоа што содржи многу натриум, па затоа треба да се јаде умерено. И покрај неговата лоша репутација, мајонезот всушност е направен од хранливи состојки. Мајонезот се прави од растително масло и јајца, а двете намирници се хранливи. Маслото содржи незаситени здрави масти, а јајцето обезбедува протеини и витамин Д.