Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Повеќето луѓе нанесуваат дезодоранс наутро, а дерматологот д-р Шари Липнер вели дека тоа е погрешно. Таа мисли дека треба да се става навечер.
– Ние помалку се потиме навечер, па антиперспирантот може да дојде во поблизок контакт со потните жлезди и да го намали потењето – изјави таа за „Сан“.
Таа исто така додава дека е клучно да се користи антиперспирант, а не обичен дезодоранс.
– Првиот ги спречува потењето и мирисот, додека вториот само го блокира мирисот – додаде таа.
Антиперспирантите дејствуваат така што создаваат приклучок блиску до врвот на потните жлезди и го ограничуваат количеството на пот што избива на површината на кожата. Навечер, особено по туширање, антиперспирантот има повеќе време да формира таканаречени приклучоци и да го спречи потењето.
– Ако го следите овој метод, нема да треба да нанесувате антиперспирант наутро. Не постојат познати здравствени ризици поврзани со користење дезодоранси навечер или премногу често нанесување дезодоранси. Но, ако се потите толку многу што мора да нанесувате антиперспирант неколкупати на ден, можеби е време да посетите дерматолог, кој може да препорача други опции – додаде таа.
Потењето може да се намали и со носење лесна облека што впива пот. Исто така, потењето не се јавува само кога вежбаме или кога температурата надвор е висока, туку може да биде и последица на нервоза и стрес.