Редефинирање на автомобилот од соништата

Кон крајот на 1940-тите, „Форд“ од Канада одлучи да измисли ново име на автомобилската компанија за автомобилите „меркур“. Името на компанијата беше „Монарх“ и умре двапати. Прво, со воведувањето на „Едсел“ го уби името „Монарх“, но истовремено го врати кога „Едсел“ беше во пропаѓање. Повторно умре, и тоа за последен пат во 1961 година, кога беше воведен автомобилот „Галакси“ со слична цена. Иако „меркјури“ подоцна го користеше името на „Монарх“ за обнова на „форд гранада“.

„Монархот“, речиси во секој аспект слично на „меркур батхтаб В8“ од почетокот на 1950-тите, беше обновен со помалку скапи материјали, со различни браници и различен орнамент на хаубата. „Монархот“ е со лице што е подложено на минорна естетска промена. Десните страни на хромот се малку поинакви, откажана е рокерската рамка на „меркур“.

Кај Канаѓаните, финансиски немоќни по Втората светска војна, данокот за увоз на автомобили ја уништи финалната линија на „форд“ на пазарот. Воведувањето на „монархот“ им дава можност на Канаѓаните да добијат повисок стил на автомобил за средна цена на пазарот. Продажбата на „монархот“, беше бавна, бидејќи за пазарот во Канада овој автомобил бил доста скап. Во тој период особено кабриолетот беше екстравагантен автомобил кога станува збор за студениот север. Со нивните кратки лета и сурови зими, многу луѓе не најдоа употреба на овој вид автомобил како семеен автомобил во Канада. Од малкуте што беа продадени, останаа само четири.

Овој автомобил беше дел од колекцијата „Лојд Нидам“, а наредниот месец може да се наддава за него на аукцијата „РМ Сотби Херши“. Беше реставриран и вратен во првобитната состојба од 1995 година и сѐ уште изгледа убаво. Мекиот врв на хром и црно платно навистина се поклопува со каросеријата на Фез Ред и сѐ уште претставува автомобил што може достоинствено да се вози и овие денови.


Претставени 11 моторни возила од колекцијата „Лојд Нидам“ на аукцијата „РМ Сотби Херши“

На 11-12 октомври во Херши Лоџ, во Пенсилванија, ќе се одржи 12-та продажба на автомобили „Херши“. Продажбата на „РМ Херши“ одамна е позната по својата презентација на автомобили од познати северноамерикански колекционери, а продажбата во 2018 година не е исклучок. На аукцијата со задоволство ќе се презентираат 11 моторни возила од колекцијата „Лојд Нидам“. Три автомобили се највпечатливи од годинешната колекција. Покојниот господин Нидам беше добро познат по своето долгогодишно хоби на реставрација на автомобили. Неговата вистинска љубов кон обновување на автомобилите се обелодени кога почна да ја реставрира својата колекција во „РМ автореставрација“ на Роб Мајерс, формирајќи врска што траеше повеќе од 35 години.
Групата автомобили што се нудат е предводена од кабриолетот „пакард 12 викторија“ од 1936 година, опремени со оригинално тело, мотор и шасија и со висококвалитетни реставрирани впечатливи бои, а се претпоставува дека цената ќе се движи од 225.000 до 275.000 долари.
Кабриолетот „крајслер таун и каунтри“ од 1948 година, со ретката специјално нарачана боја ноел зелена металик, ќе изнесува од 120.000 до 140.000 долари. Дел од колекцијата го вклучува и спектакуларниот кабриолет „пакард кастм супер 818 викторија“ од Дарин, еден од само 35-те примери изградени за оваа година со документирано посредништво низ годините од неговото производство. Овој автомобил беше претставен конкурсот „Делеганс“ во Пебел Бич и е прекрасно одржуван цел живот. Цената на наддавањето за автомобилот се проценува дека ќе се движи од околу 350.000 до 425.000 долари.

„Пакард 12 викторија“ од 1936 година
„Пакард кастм супер 818 викторија“ од 1941 година
„Крајслер таун и каунтри“ од 1948 година