Контејнери
Фото: Маја Јаневска - Илиева

Во Град Скопје вечерва заседава Кризниот штаб за актуелните случувања во „Комунална хигиена“.

Дел од медиумите вечерва јавија дека е тензично пред просториите на „Комунална хигиена“ каде протестираат вработените поради отпуштање на дел од вработените и барања за зголемување на платите.

Градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска, порача дека претпријатието „Комунална хигиена“ се враќа во нормала. На лидерот на опозицијата, Христијан Мицкоски, му посочи дека за политички поени прво креира проблеми, а потоа се преправа дека ги решава. Арсовска за Мицкоски рече дека е најголемо ѓубре, а од вечерва ќе почне и со негово чистење.

– Мафијашки структури ја блокираат работата на Комунална хигиена поради лични интереси. Станува збор за лица кои повеќе од 15 лица работеле само една смена – трета смена, спротивно на закон и Колективен договор. Повеќемина од нив не доаѓале на работа, сега дел од нив ја блокираа работата и не дозволуваат останатите 1.300 да ја работат работата. Иако нема најавено штрајк, тие извршија мафијашка блокада –  рече Арсовска.

Во врска со снимката на Косана Мазнева, директорка на „Комунална хигиена“ рече дека била во право кога кажала дека ќе се појават стаорци поради нечистење на отпадот.

– Вчера ниту институциите не ја спречија незаконската блокада. Ова е знак дека ниту правдата не функционира – додаде Арсовска.

Комунална хигиена е веќе во нормала, функционира смената, се надеваме од утре ќе работи во целосен капацитет, додаде градоначалничката.

– Нема да дозволиме интересите на мафијашите да бидат пред интересите на граѓаните. Сакам да му порачам на Мицкоски дека е разобличен вечерва, бидејќи сака да креира проблеми на грбот на граѓаните, за политички поени. Таквите политичари се најголемото ѓубре. Од вечерва со чистењето на ѓубрето, ќе ги чистиме и нив – посочи Арсовска.

Во меѓувреме, дел од скопските градоначалници од редовите на ВМРО-ДПМНЕ се самоорганизираа за вечерва да ги исчистат улиците од сметот.

-Градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ на општините во состав на град Скопје, гледајќи ја неспособноста на градските власти и Арсовска вечерва се самоорганизираат. Градоначалниците Тимчо Муцунски на Аеродром, Орце Ѓорѓиевски на Кисела Вода, Бобан Стефковски на Гази Баба, Александар Стојкоски на Ѓорче Петров и Дарко Костовски на Бутел ќе бидат на терен со општинските служби во чистење на Скопје, соопшти вечерва ВМРО-ДПМНЕ.