Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери за утре во 11 часот ја закажа седницата за предлог-законот за ратификација на Договорот со Грција, по скратена постапка.

Предлог-законот Владата до Собранието го доставила со европско знаменце, така што по изгласувањето на потребата за донесување на Предлог-законот за ратификација на Договорот, матично тело кое ќе се разгледува ќе биде Комисијата за европски прашања, чиј претседател е Артан Груби.

Се очекува утре Собранието да ја изгласа потребата за донесување на Предлог-законот за ратификација на договорот за решавање на спорот со името, по што Комисијата за европски прашања би имала два дена, според Деловникот, да го разгледа и да се изјасни за него. Потоа Предлог- ратификацијата повторно оди на пленарна седница.

За да се усвои Предлог-законот потребно е обично мнозинство, односно со мнозинство од присутните пратеници. Минимален кворум за работата на законодавниот дом е 61 пратеник.

Владата на Република Македонија на денешната 74. седница го разгледа и усвои Предлог – законот за ратификација на договорот.

По донесувањето договорот треба да биде испратен до претседателот Иванов, кој има рок од седум дена да го потпише. Доколку Иванов го употреби правото на вето, договорот повторно оди во собраниска процедура, но тогаш ќе мора да биде изгласан со апсолутно мнозинство, 61 пратеник треба да гласа „за“. Договорот во тој случај повторно се испраќа до претседателот, кој според Уставот е обврзан да го потпише.

Договорот за решавање на спорот за името помеѓу Македонија и Грција беше потпишан вчера во Псарадес, на грчката страна на Преспанското Езеро.