Скутерите опасни како за капачите, така и за езерската флора и фауна / Фото: Емил Јовановиќ

Со години се зголемува бројот на пловни објекти во водите. Со самото тоа, се забележува и големо непочитување на правилата за однесување на вода, управување со пловни објекти и почитување на пропишаните правила за тоа, потоа за носење заштитни елеци, често не се почитува дозволената бројка на луѓе во пловните објекти. Факт е дека мора да се преземе нешто посериозно за да се спречат несреќи што би можеле да имаат трагични последици

Летната сезона веќе е на самиот крај и, според метеоролозите, ги броиме последните топли денови со високи температури, а Охрид сѐ уште ги собира туристичките импресии од оваа година. Туристичката сезона, сепак, имаше и свои уште нерешени енигми, од негативен аспект. И оваа година, речиси како и секоја друга, но овој пат со засилен интензитет, летната идила во водите на Охридско Езеро ја нарушуваа бесните скутерџии, кои во обид да се забавуваат заборавија на другите присутни во езерските води, но и на Законот за внатрешна пловидба.

ГРАЃАНИТЕ, и гостите и домаќините, РЕВОЛТИРАНИ поради честите инциденти на неодговорните

Туристите што летово својот одмор го поминаа во Охрид евидентираа голем број прекршувања на Законот за внатрешна пловидба. За жал, како и секоја година, жителите на нашиот туристички бисер велат дека многумина не ги почитуваат правилата на однесување, па најчесто ги возат скутерите во близината на капачите и на плажите, со што директно ги загрозуваат нивните животи.
– Секоја година на одмор доаѓам тука бидејќи имам свој стан. Она што можам да го нагласам е дека секоја година сѐ поголем е бројот на сопственици, најчесто на скутери на вода, кои воопшто не се придржуваат до правилата според кои е утврден начинот на кој ваквите пловни објекти смеат да се возат. Се вози каде што ќе се стигне. Скутерите на вода се брзи, а сакајќи да се покажат пред другите, уште од почетокот на плажата, помеѓу капачите знаат да ги возат брзо, директно загрозувајќи им ги животите на сите. Овде на плажата Далјан има вакви случаи на кои јас сум директен сведок. Којзнае уште колку други ги има што поминале незабележано од надлежните и од медиумите за да обрнат внимание – вели Ивана Тодороска.
И другите граѓани што посведочиле на вакво неодговорно однесување велат дека покрај скутери на вода има и глисери што беснеат во водите, кои се придружени со силни звуци.
– Има и педалинки за кои никој не води сметка. Најчесто млади деца се возат со нив, ги изнајмуваат, се доближуваат едни до други, скокаат од нив, се влечат… Навистина, на моменти е застрашувачко колку ги ризикуваат сопствените животи, не размислувајќи за тоа колку сериозни последици можат да произлезат од нивната непромислена забава – вели таа.

ПОЛИЦИЈАТА РЕГИСТРИРАЛА само 21 ПРЕКРШУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ

Иако бројката на санкционирани возачи на скутери на вода е опадната, сепак полицијата санкционирала деветмина што на некој начин го прекршиле законот за внатрешна пловидба.
– Во периодот од 1.7.2023 година до 31.8. 2023 година се откриени и санкционирани деветмина сторители на прекршоци од Законот за внатрешна пловидба, кои управувале скутери на вода, и тоа за сторени 21 прекршок по основа на членот 23 и 25 од ЗВП – не се придржува на ограничувањата за пловидба; по основа на членот 68 – не ја има продолжено важноста на пловидбената дозвола или не ја носи пловидбената дозвола; и по членот 70 – со скутер управува спротивно на овој член и нема уверение за оспособеност за управување со чамец. Исто така, констатиран е еден прекршок по членот 263 став 1 точка 8 од Царинскиот законик и со потврда за привремено одземени предмети привремено е одземен еден скутер со странски регистарски ознаки сѐ до завршување на постапката – информираат од Министерството за внатрешни работи.
Според членот 13 од Законот за внатрешна пловидба, „пловен објект, освен при впловување во пристаниште и капалиште, мора да плови на пловен пат кој не смее да биде на помала оддалеченост од брегот, и тоа за едрилица 50 метри, моторен чамец со јачина до 3 Kw 50 метри, моторен чамец со јачина над 3 Kw 200 метри, глисер и скутер (jet-sky) 300 метри и брод 300 метри. Чамец на весла може да плови на оддалеченост од брег помала од 50 метри“.
За жал, на крајбрежјата на трите езера сѐ уште се реткост обележаните капалишта.
До нашата редакција пристигнаа голем број поплаки дека летово, во голем дел од плажите на езерото, немало обележани патеки и многумина не ги почитувале безбедното капење и движење на капачите во водата.
Со години расте атрактивноста на Охридско Езеро, а со тоа е зголемена посетеноста, но и зголемен е бројот на пловни објекти во водите.
Со самото тоа се забележува и големо непочитување на правилата за носење заштитни елеци и не се почитува дозволената бројка на луѓе во пловните објекти.
Факт е дека мора да се преземе нешто посериозно за да се спречат несреќи што би можеле да имаат трагични последици.


Езерото бележи многу несреќи поради човечки фактор

Со години се забележува дека во водите на езерото меѓу најнедисциплинираните се скутерџиите на вода. За жал, низ годините се докажа дека нивното дивеење често завршува со инцидент во кој неретко има повредени.
Во необележани езерски води, пред повеќе од десетина години, возач на скутер удри во педалинка на која се возеле четири лица, кои, за среќа, поминаа со полесни повреди. Веднаш по таа несреќа се случи уште една, во која четири девојчиња едвај спасија жива глава од дивеењето на скутерџија во водите на езерото.
Охриѓани сѐ уште ја паметат и несреќата во која два скутера се судрија еден во друг. Во оваа несреќа, освен материјална штета, за среќа, немаше посериозни последици по животите на возачите и капачите.
Несреќи, иако ретко, се случуваат и со бродови и чамци. Јавноста сѐ уште ја памети застрашувачката несреќа во водите на Охридско Езеро кога потона бродот „Илинден“, во кој животот го загубија 15 туристи, државјани на Република Бугарија. Бродот превезуваше 57 патници од Охрид до Свети Наум.
Една од причините за потонувањето на бродот беше непочитувањето на дозволениот број патници што смеат да се возат на него, односно преоптовареност на бродот. Дополнително, истрагата покажа дека бил прекршен Законот за внатрешна пловидба, како и тоа дека системот за управување на бродот не бил соодветно одржуван.

[email protected]